Ősi nyelveket fejt meg a mesterséges intelligencia

2020.10.22. 10:17 Módosítva: 2020.11.11. 18:48
Az algoritmus évtizedes kutatásokat reprodukált percek alatt.

A valaha létezett nyelvek többsége mára kihalt, és mivel szavaikat és nyelvtanukat nem ismerjük, dekódolhatatlanok. Az MIT komputertudományi és mesterséges intelligencia laboratóriuma (CSAIL) olyan programot fejlesztett, amely képes kihalt és elfelejtett nyelvek jelentésének megfejtésére. Az elsődleges cél, hogy felfedezzék rég kihalt nyelvek nyelvrokonsági viszonyait.

A kutatók olyan nyelvi törvényszerűségeket tanítottak az algoritmusnak, amelyek előre látható módon fejlődnek tovább. A program ezután maga találta meg a nyelvfejlődés mintázatait.

A mesterséges intelligencia képes volt régi szavak kategorizálására és rokonnyelvek szavaihoz kapcsolására, és bár nem online fordítóként működött, képes volt régi nyelvek gyökereinek felfedésére.

Igazolt kibernyelvész

Az algorimus például pontosan beazonosította az időszámításunk előtt VII-től az első századig beszélt ibériai nyelv nyelvcsaládját, amelyről nemrég derült ki, hogy nem a baszk nyelv rokona. Ugyancsak pontosan ismerte fel, hogy az ugaritikus a héber, a Linear B pedig a görög elődje – ezek rokoságát több évtizedes nyelvészeti kutatások igazolták.

A Regina Barzilay professzor vezette kutatócsoport reményei szerint az MI képes lesz elfeledett nyelvek működésének megfejtésére pár ezer ismert szó alapján.  • Tippek
  • Árfolyam