Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Hagyjuk, hogy Sonos szóljon a végén!

35230475 ffcf6a3e5d307be4863f141ecd4040a0 o
2020.11.06. 11:05
Ha felhúzza a maximumra a hangerőt, az amerikai hangprojektor torzítás nélkül, tisztán és pontosan képes visszaadni a legkeményebb rockszámokat is. A Sonos Beamet teszteltük.

Nehéz kezdet, jó folytatás

Amikor kicsomagoltuk és megpróbáltuk üzembe helyezni a hangprojektort, tanácstalanul kutattuk a távirányítót és egy kis idő eltelt, mire rájöttünk, hogy olyan neki nincs. A Sonos ugyanis egészen egyedi módon, egy okostelefonra installálható Android és iOS applikációval működik, méghozzá oly módon, hogy a wifihálózatot is külön meg kell adni neki.

A csomagoláshoz mellékeltek egy olyan digitális hangcsatlakozót is, amelyhez egy HDMI-bemenet csatlakozik, így elvileg ilyen módon is hangra lehet bírni például egy Xbox One X konzolt is (amelyen van digitális hangcsatlakozó), illetve a digitális kimenettel szintén rendelkező Hisense televízió, de nekünk ez valamiért nem jött össze, a Sonos ilyen módon csendben maradt.

Viszont, amikor végigvittük az igencsak hosszú és körülményes, az atyaúristent is beállítgató installációt okostelefonon, és a tévén megtaláltuk a speciális ARC HDMI-csatlakozót, akkor végre hajlandó volt megszólalni a hosszú fehér projektor – és nem is akárhogyan.

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy azért az elég érdekes megoldás, hogy a távirányítót kihagyták Sonos hangprojektor mellől, és ilyen szinten egy okostelefonhoz kötötték a készülék használatát. 

Nincs Beethoven, nincs rakendrol

A Sonos hangrendszerének applikációja tömérdek olyan szoftvert támogat direktben, amely valamilyen zenei szolgáltatást nyújt, mint például a Spotify vagy a YouTube Music (magát a YouTube-ot ilyen módon viszont nem támogatja). Amennyire macerás volt a szoftver installálása, annyira egyszerű később a kezelése és a Spotifyon például elképesztően jól szóltak a legprofibb indusztriális bandák szerzeményei, a basszusok, a gitárriffek, vagy Trent Reznor és Marilyn Manson hangja, akiknek számaival teszteltem a készüléket.

Emellett a Sonos szoftvere tömérdek rádióadót is felkínál és támogat – a klasszikus zenei csatornát próbáltam ki, és például Beethoven szimfóniái is hihetetlen erővel csendülnek fel, hála a torzításmentes, csutkára tolt hangerőnek.

Nem olcsó

A Sonos Beam nem képes a 3D hangzást szolgáltató Dolby Atmos technológiát kihasználni, mint a jóval drágább, 330 000 forintos Sonos Arc, így, amikor az Atmos hangteszteket elindítottuk, azok nagyon jól szóltak, de persze nem 3D-ben.  Viszont nyilván nem hozza azt a térszerű élményt és beleélést, mint az olyan videójátékok, amelyek az 5.1-es, vagy 7.1-es technológiát aktívan kihasználják.

Viszont amikor kipróbáltuk a hangprojektort a szerkesztőségünkben lévő Xbox One X-en is: éppolyan jól szólt, mint a korábbi médiumok. A Diablo 3 horrorisztikus élménye például sokkal jobban átjött, mint hagyományos hangtechnikákkal.

A Sonos nagyszerű hangminőségét egyedül a hangprojektor borsos ára árnyékolja be: jelenleg 150 ezer forint körüli áron kapható a legtöbb áruházban.

(Borítókép: Sonos Beam fekete színben. Fotó: Sonos)  • Vennék
  • Hírek