Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Megmenekülhet a pápaszemes pingvin

2020.11.10. 10:32

A korábban magukra maradt, ezért emberek által felnevelt állatokat a Dél-Afrikai Köztársaság Nyugat-Fokföld tartományának De Hoop természetvédelmi rezervátumában engedik szabadon, hogy ezzel segítsék a kihalás szélére került tengeri madarak új kolóniájának indulását – írja az MTI.

Kapcsolódó

Találtak másfél millió pingvint

Eddig a kutatók sem ismerték az óriási kolóniát. A Veszély-szigetek az életet jelentik az állatoknak.

Az Afrikában költő egyetlen pingvinfaj egykoron Dél-Afrika leggyakoribb tengeri madara volt.

Populációja azonban az elmúlt évben mintegy 13 ezer párra csökkent, holott az 1920-as években még több mint egymillió pár élt itt.

Akkoriban kezdték tojásaikat emberi fogyasztás céljából begyűjteni.    

A kutatók 2019 januárja óta

a madarak különleges hangját is utánzó pingvinbábukkal igyekeztek a Fokvárostól 230 kilométerre délkeletre elterülő De Hoop partvidékére csábítani őket, mérsékelt sikerrel.

Az új tervek szerint 2021-től kezdve néhány éven át minden évben mintegy 50 fiatal pingvint engednek el a De Hoop területén.

A kutatást vezető Christina Hagen szerint általában a kézben nevelt fiókákat már létező kolóniákba igyekeznek beilleszteni, így tettek például a Robben-szigeten és a turistalátványossággá vált Boulders Beachen.

A De Hoop hallal teli vizei ideálisak az új kolónia számára 

– mondta Hagen. A 2000-es évek közepén éltek is itt pingvinek, idővel azonban elhagyták a tengeri madarak a területet, amikor leopárdok kezdtek vadászni rájuk.

Kapcsolódó

A pingvinek maguktól feltalálták a prostitúciót

Szexért kapnak köveket a fészeképítéshez.

Már csak Dél-Afrikában és Namíbiában vannak fészkelőhelyei a pápaszemes pingvinnek. A populáció csökkenése elsősorban a halállomány – főleg a szardínia és a szardella – fogyására vezethető vissza, a pingvinek helyzetét a klímaváltozás pedig tovább rontja.

Nehéz megmondani, hogy tényleg ki fognak-e halni, de ez egy valós lehetőség, és mi mindent meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk

– mondta Hagen.