Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Minden ötödik koronavírus-fertőzöttnél jön a mentális betegség is

2020.11.10. 14:57 Módosítva: 2020.11.11. 18:43

A koronavírus-fertőzöttek egyötödénél mentális betegség alakulhat ki 90 napon belül – állapította meg egy kiterjedt kutatás. A szorongás, depresszió és álmatlanság a leggyakrabban jelentkező mentális egészségügyi probléma volt azon gyógyult koronavírusosok körében, akiknél 90 napon belül pszichés zavar jelent meg. A demencia kialakulásának is jelentősen megnőtt a kockázata a szakértők szerint. „Sokan aggódnak, hogy a Covid–19 túlélőinél nagyobb eséllyel alakulnak ki mentális egészségügyi problémák, az eredményeink pedig arra utalnak, hogy ez valószínű” – idézi Paul Harrisont, az Oxford Egyetem kutatóját az MTI.

„Az egészségügyi ellátásnak készen kell állni a segítségnyújtásra, különösképpen azért, mert eredményeink nagy valószínűséggel alábecsülik a pszichiátriai problémával küzdő páciensek számát” – tette hozzá.

A The Lancet Psychiatry című tudományos lapban publikált tanulmány 69 millió ember egészségügyi adatait elemezte az Egyesült Államokban, köztük 62 ezren megfertőződtek koronavírussal. A pozitív koronavírustesztet követő három hónapban ötből egy gyógyult betegnél diagnosztizáltak szorongást, depressziót vagy inszomniát. Ez kétszer nagyobb valószínűséget jelent, mint azonos időszakra vonatkozóan páciensek más csoportja esetében.

A tanulmány szerint a már korábban is mentális betegségekben szenvedőket 65 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták Covid–19-cel, mint az azok nélkül élőket.

Ezt valószínűleg a kifejezetten ehhez a járványhoz köthető pszichés stressz és a betegség fizikai hatásainak kombinációja okozza – véli Michael Bloomfield, a University College London pszichiátere. A szintén az intézményben dolgozó szakértő, Simon Wessely szerint annak ismerete, hogy a mentális egészségügyi problémákkal élők nagyobb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal, egybecseng azzal, amit más, korábbi fertőző betegségek esetében megfigyeltek. A Covid–19 hatással van a központi idegrendszerre, így közvetlenül növelheti a későbbi rendellenességek számát. A kutatás azonban megerősíti azt is, hogy ennél több van a háttérben, és hogy ennek kockázatát korábbi egészségügyi problémák is megnövelik – fejtette ki Wessely.