Ismét megsérült az Arecibo rádióteleszkóp

2020.11.11. 10:52
A közel hatvan éves obszervatóriumban idén másodszor történt súlyos baleset.

A Puerto Ricó-i dombok közé mélyesztett Arecibo Obszervatóriumot 1963 novemberében adták át, és 305 méteres átmérőjével a világ legnagyobb egybeépített rádiótávcsöve volt, míg az 500 méter átmérőjű kínai FAST meg nem előzte 2016-ban.

A karszt víznyelő fölé épített tányér 38 778 alumíniumpanelből áll, efelett három betontoronyra rögzítve százötven méter magasan függeszkedik az antenna egy 900 tonnás platformon, amit összesen 18 kábel tart.

Russell Alan Hulse és Joseph Hooton Taylor jr. itt fedezték fel az PSR B1913+16 kettős pulzár csillagrendszert, amelyért megkapták a Nobel-díjat. Az Arecibo teleszkópot emellett többször használták földön kívüli civilizációk keresésére, egy ízben pedig földön kívüli civilizációknak szánt üzenet küldésére. Az 1999-től 2020 márciusáig futó SETI@Home program az innen érkező adatokat dolgoztatta fel elosztott számítási rendszerben az önkéntesek gépein.

Az rádiótávcsőben a Maria hurrikán tett először kárt 2017 szeptemberében, amikor az erős szél letépte az egyik kábelt. A kár ekkor még minimális volt.

Romló állapotok

Idén augusztusban már komolyabb kár következett be, amikor egy tizenhárom centi átmérőjű kábel lezakadt a központi platformról és harmincméteres rést hasított a tányérba. A balesetet okozó kiegészítő kábelt 1994-ben egy felújítás során építették a platform megnövekedett súlyának támogatására.

A fenntartó Central Florida Egyetem vezette konzorcium sürgős anyagi támogatásért folyamodott az amerikai tudományos alaphoz az egyre jobban pusztulásnak induló létesítmény megmentéséért – lehet, hogy túl későn.

Utóbb talán el is késtek, mert november 7-én pénteken este egy újabb kábel adta meg magát, ezúttal az egyik 9 centiméter átmérőjű fő tartókábel. A kár ezúttal még jelentősebb.

A balesetben senki sem sérült meg. A korábban turisztikai látványosságként is működő obszervatóriumot lezárták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport