Itt az önfertőtlenítő arcmaszk

2020.11.13. 06:14

A Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy különleges pamut arcmaszkot, amely napfénynek kitéve egy óra alatt képes 99,999 százalékban megölni a rárakódott baktériumokat és vírusokat.

Peixin Tang, Gang Sun, Nitin Nitin és kollégái olyan új pamutanyagot akartak létrehozni, amely reaktív oxigénfajokat bocsát ki, ha napfénynek teszik ki, megölve az anyag felszínéhez tapadó mikrobákat, miközben mosható, újrafelhasználható és biztonságos a használója számára.

A maszkot hordó személy fertőtlenítheti azt ebédszünetében, ha napfényben tartózkodik, sőt beltéri fények segítségével is, hosszabb időt töltve az irodában vagy más épületben, habár ez a napfénynél kevésbé intenzív módja a fertőtlenítésnek.

A kutatók kimutatták, hogy a napfény hatvan percen belül megölte az általuk létrehozott anyagra telepített baktériumok 99,999 százalékát, és harminc percen belül semlegesítette a T7 bakteriofágot, egy vírust, amely egyes koronavírusoknál is ellenállóbb a reaktív oxigénfajokkal szemben.

A további tesztelések kimutatták, hogy az anyagot legalább tíz alkalommal kézzel ki lehetett mosni, és nem veszítette el antimikrobiális jellegét, ha folyamatosan napfénynek tették ki legalább hét napon át. A kutatók szerint az anyag ígéretes alapanyag lehet többször használatos antibakteriális, antivirális arcmaszkok és védőruhák készítéséhez.

Kapcsolódó

Hatásos a Richter gyógyszere: 400 ember már megkapta

Egyetlen eset kivételével nem számoltak be a gyógyszerrel összefüggő mellékhatásról.  • Tippek
  • Hírek