Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Sport közben sem gátolja a légzést a maszkviselés

2020.11.17. 20:31

Az orrot és szájat fedő maszk akadályozza az új típusú koronavírus terjedését, és a legújabb kutatások szerint annak az aggodalomnak sincs alapja, hogy megnehezítené a légzést.

A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, beszéddel, nevetéssel, tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését. Azonban felmerültek olyan aggodalmak, hogy a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezíti a légzést, ezzel károsítja a szív- és tüdőműködést, különösen testmozgás közben.

Kapcsolódó

Mégsem lesz egységes budapesti maszkviselési szabályzat

Egy hét sem telt el azóta, hogy Karácsony Gergely abszurdnak nevezte a polgármesterekre tolt felelősséget. Aztán minden úgy maradt.

Amerikai és kanadai kutatók az Annals of the American Thoracic Society című folyóiratban közölt tanulmányukban elemezték az összes olyan tudományos munkát, amely különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta testmozgás közben. Az egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától.

Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént, szén-dioxidot és más élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható

– mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy a bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében. A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a pluszakadály vagy a vérben lévő gázok kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt.

Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az emberek az új típusú koronavírus szempontjából  is nagyobb kockázatnak vannak kitéve

– tette hozzá.