Úr és szolga testét rekonstruálták Pompejiben a régészek

2020.11.22. 20:51

A Vezúv csaknem kétezer évvel ezelőtti kitörésekor Pompejiben elhunyt két áldozat, úr és szolgája testét sikerült rekonstruálniuk olasz tudósoknak – adta hírül az MTI.

A két ember maradványait jó állapotban találták meg a város külterületének egy villájában. Még a halálukkor viselt ruhájukat is sikerült rekonstruálni a szövetlenyomatok alapján.

A két ember közül a fiatalabb 18–25 éves, valószínűleg szolga lehetett, rövid tunikát viselt, feltehetően gyapjúból. Az idősebbik pedig egy 30–40 éves, gazdag ember volt a tudósok szerint, tunikát és gyapjúköpenyt viselt. A két testet azért tudták rekonstruálni, mert a csontvázakat a vulkáni hamu megőrizte egy zárt helyen.

A kutatók szerint mindét férfi 79. október 25-én halt meg.

 A maradványaikat a Pompejitől 700 méterre északnyugatra fekvő Civita Giuliana villában folyó ásatásokon fedezték fel. 2017-ben lovak maradványait is megtalálták ezen a helyszínen.

Bár a pompeji múzeum a közönség előtt a koronavírus-járványhelyzet miatt zárva tart, a kutatók tovább dolgoznak.

A Vezúv kitörésekor elpusztult Pompejit az 1800-as években fedezték fel. A feltárási munkák azóta folynak.

A tudósok szombati közleménye szerint a két férfi valószínűleg megpróbált elmenekülni a Vezúv kitörése elől, de a másnap reggel érkező vulkáni hamu betemette őket, hiába menekültek a villa föld alatti, alsó szintjére, amiről úgy gondolhatták, hogy megvédi őket. A két áldozat egymás mellett feküdt a hátán, mintegy két méter mély szürke hamurétegben találták meg őket. Az életkorukat csontmaradványaikból tudták megállapítani a régészek.  • Tippek
  • Babaváró hitel