Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Kisebb adagban nagyobb hatékonysággal használható a brit vakcina

GettyImages-488548277
2020.11.23. 13:55
A brit AstraZeneca bejelentette, hogy nem csupán hatékony, de a Pfizer oltóanyagánál könnyebben szállítható és tárolható vakcinát készített. Az ő szérumuk 2–8 fokon is tárolható hónapokon át, szemben az amerikaiak oltóanyagával, melynek mínusz 70 fokra van szüksége.

A Covid–19-vakcina utáni hajszában egyre pontosabban kezd kirajzolódni, mire érdemes figyelni. Szijjártó Péter csaknem napi szinten tudósít a Sputnik V orosz oltóanyag kísérleti fázisairól, aktuális állapotáról. Gulyás Gergely pedig bejelentette, hogy három gyártónál is lekötöttünk oltóanyagot, a legtöbbet az AstraZenecánál – 6,5 millió adagot.

A brit gyógyszercég az Oxfordi Egyetemmel közösen fejleszteti és teszteli a vakcináját, melyről hétfőn újabb információkat közölt. Azt már eddig is tudtuk, hogy az oltóanyag a vállalat közlése szerint hatásos, eddig 90 százalékos hatékonyságról számoltak be. Most részletezték a kutatási eredményeket.

A klinikai vizsgálatok során két módszerrel adagolták az oltóanyagot. Az elsőnél fél dózissal kezelték a tesztalanyokat, majd egy hónappal később egy újabb teljes dózist kaptak. Ebben az esetben a vizsgálat 90 százalékos hatékonyságot mutatott.

A másik adagolási metódusban már első alkalommal is teljes dózist kaptak a résztvevők, 30 nappal később pedig egy másik teljes adagot. Itt 62 százalékos hatékonyságot mért az AstraZeneca.

Ez azt jelenti, hogy összességében kisebb adaggal nagyobb hatékonyságot tudott elérni a cég, ami kedvezőnek tűnik, hisz a tervezett több százmilliós adagból több embernek juthat.

Súlyos mellékhatásokat egyik teszt során sem mutatott egy tesztalany sem. A köztes eredményeket hamarosan egy orvosi lapban is publikálja a gyártó, elkészíti a törzskönyvi dokumentációt és világszerte benyújtja majd a különböző nemzeti gyógyszerügyi hatóságoknál.

Az AstraZeneca kiemelte, hogy az AZD1222 elnevezésű oltóanyagukat legalább hat hónapig 2–8 fokon lehet majd tárolni. A Pfizer nemrégiben azt közölte, hogy náluk pont az oltóanyag logisztikai művelete lesz a legnehezebb, az ő vakcinájukat ugyanis mínusz 70 fokon kell szállítani és tárolni is.

Az Európai Unió egyelőre 400 millió adag vakcina szállításáról kötött szerződést a vállalattal.

(Borítókép: Oli Scarff / Getty Images)  • Vennék
  • Hírek