Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

A Földre érkezik a 4,6 milliárd éves üzenet

2020.11.27. 16:15

A Föld felé közelít a Ryugu aszteroidáról mintát hozó Hajabusza–2 japán űrszonda, az általa gyűjtött talajminták és adatok fontos információt nyújthatnak a Naprendszer eredetéről – közölte a japán űrkutatási hatóság (JAXA). A Hajabusza–2 nagyjából egy éve hagyta el a Földtől 300 millió kilométerre lévő aszteroidát, és várhatóan december 6-án ér vissza a Föld közelébe, hogy ledobja az értékes szállítmányt tartalmazó kapszuláját Ausztrália déli részén.

Josikava Makoto, a Hajabusza–2 küldetés projektvezetője szerint a tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba:

A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak. Reméljük, hogy a Hajabusza–2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk arról, hogyan alakult ki az élet a Földön

– mondta Josikava.  

A tervek szerint a kapszulát Ausztrália egy távoli, ritkán lakott régiójába fogják ledobni az űrből, mintegy 220 ezer kilométernyi távolságból, ami hatalmas kihívást jelent a repülésirányítóknak. 

A hőpajzzsal védett kapszula tűzgolyóvá válik, amikor belép a Föld légkörébe 200 kilométeres magasságban.

Mintegy 10 kilométerrel a felszín felett nyílik ki az ejtőernyője, hogy felkészüljön a landolásra, miközben jeleket továbbít helyzete meghatározásához – írta az MTI.

Kapcsolódó

Videó is készült a Hajabusza-2 legfontosabb feladatáról

A japán űrszonda által készített felvételen is látszik, hogy minden a terv szerint haladt.

A Ryugu egy C típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, tehát információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.

      • Vennék
  • Bankszámla