Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Hidrogéntermelő algákat alkottak

2020.11.28. 10:02
Egy csepp cukros vízzel és fotoszintetizáló algákkal fotobiológiai zöld üzemanyagot lehet termelni.

A Nature Communications tudományos lapban publikált kutatás szerint megfelelő körülmények között algák képesek oxigén helyett hidrogént termelni. A folyamat megfelelően nagy léptékben tiszta energia termelésének alapja lehet.

A szokásos ügymenet során a fotoszintetizáló élőlény szén-dioxidot vesz fel, és oxigént ad le. A Bristoli Egyetem és a kínai Harbin Technológiai Intézet munkatársai azonban annyi algát zsúfoltak össze egy csepp vízben, hogy ozmotikus nyomás alatt, oxigénhiányos környezetben az algákban aktiválódtak a hidrogenáz enzimek, és a fotoszintézist gyakorlatilag hidrogéntermelésre állították át. A folyamatot kicsit továbbfejlesztve oxigénfogyasztó baktériumok hozzáadásával tovább javították az eljárás hatásfokát.

A hidrogén egy potenciálisan klímasemleges üzemanyag, nagy hátránya azonban, hogy előállítása nagyon energiaigényes. Egy csepp víz ugyanis nem elegendő a fosszilis energiaforrások pótlásához, megfelelő ipari környezetben azonban eléggé leviheti a hidrogénalapú üzemanyagcellás rendszerek költségeit.  • Vennék
  • Hírek