Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Elszámolta magát a Facebook

2020.11.29. 11:34
A közösségimédia-oldal belső mérőeszköze egy évig hibás adatokat mutatott a hirdetőknek.

2019 augusztusától 2020 augusztusáig téves adatokat mutatott a hirdetőknek a Facebook Conversion Lift nevű belső mérési eszköze, derítette ki az AdExchanger digitálismarketing-szaklap. A közösségi oldal által 2015-ben bevezetett eszköz lényegében a felületén megjelenő hirdetések felhasználók viselkedésére gyakorolt hatását igyekszik felfedni – 2015-ös bevezetésekor fő célja az volt, hogy kicsit felpuhítsa a reklámszakma rögeszmésen átkattintásoktól függő attitűdjét.

Az algoritmus, mint kiderült, 12 hónapig hibás adatokat szolgáltatott, és kissé túlbecsülte a médiajelenlétből származó eladásokat.

Milliókat ajánlanak

A Facebook tapintatosan több millió dolláros kompenzációt ajánlott a hirdetőknek. A kompenzáció az elköltött összegekkel arányos, az AdAge szaklap értesülései szerint bizonyos esetekben több tíz millió dollárra rúg. Utóbbit a cég nem kívánta megerősíteni, de elismerték, hogy eseti alapon egyszeri kreditjóváírást ajánlanak a hirdetőknek.

A Wall Street Journalnak név nélkül nyilatkozó hirdetők elmondták, hogy a hiba bizonyos kategóriákat jobban érintett, a kereskedelmi hirdetők például 5–10 százalékkal többet hirdettek az idén, hogy a járvány miatt kiesett forgalmat kompenzálják.

A Facebook legutóbb 2016-ban került hasonló helyzetbe, amikor kiderült, hogy tévesen felülbecsülték a felületükön megjelenő videók lejátszásait.

Az internetes óriáscégek belső mérési rendszerei máig átláthatatlanok. Ennek vetne véget az Európai Bizottság készülő jogi keretrendszere, amelynek értelmében a belső méréseket átláthatóvá és algoritmusaikat nyílttá kell tenniük független szervezetek számára.  • Bérelnék
  • Hírek