Rejtély a tenger mélyén

2020.12.03. 20:19

Egy ritka második világháborús Enigma német kódológépre bukkantak a Balti-tengerben elhasználódott halászhálók után kutató német búvárok – adta hírül az MTI. A békaemberek elsőre azt gondolták, hogy egy halászhálóba csavarodott írógépet fedeztek fel a Gelting-öböl mélyén, ám a helyszínen lévő Florian Huber víz alatti régész gyorsan érzékelte az eszköz jelentőségét:

Sok érdekes és furcsa felfedezést tettem az elmúlt húsz évben, de soha nem gondoltam volna, hogy egy napon egy legendás Enigma gépet találok.

A második világháborús eszközről számos film készült már, például legutóbb 2014-ben a Kódjátszma, ami Oscar-díjas alkotás lett. A maga idejében a német haderő titkos üzenetek küldésére és fogadására használta a gépet, de brit kódfejtők feltörték a kódot, ezzel pedig megszerezték az előnyt az Atlanti-óceán ellenőrzéséért vívott haditengerészeti küzdelemben. A német hadvezetés által feltörhetetlennek hitt Enigma-kódot megfejtő brit csoportot Alan Turing matematikus vezette a Bletchley Park-i kódfejtő központban, erről szól a film.

A háború vége előtt félszáz német tengeralattjáró legénysége azt a parancsot kapta, hogy süllyesszék el hajóikat a dán határhoz közeli Gelting-öbölben, hogy azok ne kerülhessenek a szövetséges erők kezére, emellett a kódológépek megsemmisítése is a parancs része volt.

Gyanítjuk, hogy ez az Enigma ekkor esett ki az egyik hajóból

– mondta Florian Huber, a kieli székhelyű, víz alatti kutatásokat végző Submaris cég képviselője.

A leginkább egy klasszikus írógéphez hasonlító Enigma gépet 1918-ban találta fel Arthur Scheribus német elektrotechnikus, és csak jóval később, 1926-tól kezdték el katonai célra használni. Annak ellenére, hogy több százezret gyártottak belőle Németországban csak néhány száz maradt fenn. A legendás szerkezet nagyon értékes, akár több tízezer eurót is adnak érte árverésen. A most talált Enigmát a schleswigi régészeti múzeumnak adják. 

Kapcsolódó

A szovjetek Enigmája bonyolultabb volt az eredetinél

És még csak nem is kellett két teherautó, hogy szállítani lehessen. Magyarországon is használták évtizedekig, és az amerikaiak sem tudták feltörni.  • Hírek
  • Lakáshitel