Drámai felvételek az Arecibo Obszervatórium összeomlásáról

2020.12.04. 09:14 Módosítva: 2020.12.04. 09:15
Az 57 éves rádióteleszkóp kedden szenvedett visszafordíthatatlan károkat.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap nyilvánosságra hozta a legendás Puerto Ricó-i rádióteleszkóp pusztulásáról készült videófelvételeket. A képeken látható, ahogy a dombok közé mélyesztett antennára zuhan az acélsodronyokon fölé függesztett 900 tonnás acél platform, amelyre a vevőket szerelték. Egy drónfelvételen pedig jól látható a fő tartó kábelek szakadása.

Az obszervatórium kedden omlott össze, az eseményben senki sem sérült meg. Az Arecibo Obszervatórium először augusztusban szenvedett komolyabb károkat, amikor egy megnövelt súlyú platformot tartó egyik segédkábel leszakadt. Mielőtt ezt javíthatták volna, az egyik fő tartó kábel is lezuhant novemberben. A létesítményt életveszélyesnek minősítették és bezárták.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap elképzelései szerint tervezett módon bontották volna el, hogy a menthető részeket mentsék, és a rádiótávcső turista látványosságként tovább működhessen.

Az esetet követően Puerto Ricó-i tudósok a létesítmény újjáépítését kérték.

Arecibo Obszervatórium összeomlása

A legnagyobb volt

Az Arecibo Obszervatóriumot 1963 novemberében adták át, és 305 méteres átmérőjével a világ legnagyobb egybeépített rádiótávcsöve volt, míg az 500 méter átmérőjű kínai FAST meg nem előzte 2016-ban.

Russell Alan Hulse és Joseph Hooton Taylor jr. itt fedezték fel az PSR B1913+16 kettős pulzár csillagrendszert, amelyért megkapták a Nobel-díjat. Az Arecibo teleszkópot emellett többször használták földön kívüli civilizációk keresésére, egy ízben pedig földön kívüli civilizációknak szánt üzenet küldésére. Továbbá látható volt a Goldeneye című James Bond-moziban.  • Hírek
  • Bankszámla