Sára, Márió
-4 °C
5 °C

A koronavírus elleni harc vitte a Nature tudományos toplistáját

2020.12.16. 08:53
A koronavírus elleni egyik oltóanyag fejlesztője, az Északi-sark egy kutatója és az új-zélandi miniszterelnök is szerepel a brit tudományos folyóirat szerkesztői által összeállított tízes listán.

Kiadta a 2020 legfontosabb tudományos eredményeit és szereplőit soroló listáját a Nature magazin. A folyóirat leszögezte, hogy a lista nem egy díj vagy rangsor, a szerkesztők azért állították össze, hogy „ráirányítsák a figyelmet a tudomány kulcseseményeire”.

Egy olyan évben, amikor a koronavírus-járvány a bolygó minden részét érintette, a Nature kiválasztotta emberek egy csoportját szerte a világból, akik részesei voltak a tudomány legnagyobb eseményeinek 2020-ban

– közölte Rich Monastersky főszerkesztő.

Kormányzás és oltóanyag

A tíz személy között van Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, aki az új típusú koronavírus elleni harcra ösztökélte a nemzeteket, miközben intenzíven bírálta a világszervezetet a válság kezelését illetően.

Ugyancsak felkerült a listára Anthony Fauci, az Egyesült Államok allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének (NIAID) igazgatója. Az amerikai kormány járványügyi tanácsadója volt az, aki megbízható információkkal látta el az amerikai lakosságot a koronavírus-járvány közepette.

A koronavírus elleni harcban játszott aktív szerepük miatt a listán szerepelnek még Gonzalo Moratorio uruguayi virológus, Kathrin Jansen, a Pfizer oltóanyag-fejlesztő részlegének a vezetője, Li Lan-jün kínai járványügyi szakember, Csang Jong-csen kínai genetikus, valamint Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő.

Dengue-láz és sötét anyag

A Nature az év legfontosabb előrelépései közé sorolja a dengue-láz feltartóztatását célzó terepkísérletek eredményeit: baktériummal fertőzött szúnyogok bevetése több mint 70 százalékkal csökkentette a dengue-lázas esetek számát. Adi Utarini indonéz kutató vezető szerepet játszott ezen kísérletekben.

A 10-es listán szerepel Verena Mohaupt, az eddigi legnagyobb és legösszetettebb északi-sarkvidéki kutatóexpedíció, a MOSAiC logisztikai vezetője, valamint a sötét anyagot kutató Chanda Prescod-Weinstein amerikai kozmológus is.