Az EU miatt nem védi a gyerekeket Facebook

2020.12.24. 06:19

A cég közölte, hogy sajnos nincs más választása, mint ezt megtenni, mivel az új adatvédelmi irányelv tiltja a privát üzenetek automatikus beolvasását. A változás csak az üzenetküldő szolgáltatásokra (például: Messenger) vonatkozik, nem pedig a Facebookra feltöltött összes tartalomra.

Bizonyos országokban egyébként nincs változás – például az Egyesült Királyságban sem, ahol az intézkedések „összhangban vannak az alkalmazandó törvényekkel” – nyilatkozta a Facebook.

A probléma annak ellenére merült fel, hogy 

a gyermekvédelmi képviselők jó pár országban figyelmeztettek,

hogy  az új adatvédelmi szabályok egyben tiltják azokat az automatizált rendszereket is, amelyek a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos képek és más illegális tartalmak után kutatnak.

Néhány más cég, köztük a Microsoft, hamar túltette magát az abszurditáson és nem hajtott végre ilyen változtatásokat, azzal érvelve, hogy a leginkább felelős magatartás, ha fenntartják a technológiát.

Azonban kevés cég létezik, amelynél ilyen tetemes mennyiségben küldenének és kapnának privát üzeneteket a felhasználók, mint a Facebook, melynek a saját Messenger szolgáltatásai vannak a Facebookon és az Instagramon egyaránt.

Szomorú nap

A múlt héten derült ki, hogy az új szabályok alkalmazása szab korlátozásokat az üzenetküldő alkalmazások egyes funkciói terén – és ezekbe a gyermekvédelmi rendszerek is beletartoznak.

Ez a ballépés nyár óta várható

– nyilatkozta John Carr, a brit Gyermekkaritatív Szervezetek elnöke egy helyi internetbiztonsági rendezvényen.

Sem az EU, sem a világ egyik legnagyobb és leghatalmasabb technológiai vállalata nem talált módot ennek elkerülésére. Nagyon szomorú nap ez Európa gyermekei számára.

– hangsúlyozta az elnök.

Nagyon furcsa világ felé tartunk, ha az adatvédelmi törvények felhasználhatók arra, hogy megkönnyítsék a pedofilok kapcsolatát a gyerekekkel, vagy arra, hogy beteg emberek terjesszék megerőszakolt gyermekek képeit a közösségi hálón.

– tette még hozzá Carr.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport