Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Mielőtt Biden megkapja, a Twitter törli az elnöki fiók követőit

2020.12.25. 09:00
Donald Trump több millió követője megy a levesbe, mielőtt a Biden-adminisztráció hozzáférhet az elnöki profilhoz.

Joe Biden csapata ugyan „harcolt” az intézkedés ellen, de a közösségi média óriása leszögezte, hogy „egyértelmű döntésről” van szó.

A lépést azért is kritizálják sokan, mert ez jelentős változás az előző elnökváltáshoz képest, ugyanis a Twitter 2016-ban még beleegyezett Donald Trump kérésébe, hogy az akkor új elnök örökölje Barack Obama követőinek millióit.

2016-ban a Trump-adminisztráció kérésére megkapta Obama elnök összes Twitter-követőjét a @POTUS és a @WhiteHouse oldalon.

– tweetelt hétfőn Rob Flaherty, a megválasztott elnök informatikai igazgatója.

2020-ban a Twitter arról tájékoztatott minket, hogy jelenleg a Biden-adminisztrációnak nulláról kell indulnia.

Ez a kormány által vezetett fiókok, például a @POTUS és a @FLOTUS követőit érinti, amelyek mindegyike átkerül Bidenhez, amikor januárban átveszi az elnöki tisztséget.

Felajánlják a váltást

A Twitter szerint azoknak, akik követik a jelenlegi elnöki fiókokat,

értesítést kapnak arról, hogy a régi követésüket elvették, és lehetőséget kapnak arra, hogy kövessék a Biden-adminisztráció új fiókjait.

Joe Biden személyes fiókjának, a @JoeBiden-nek egyébként 21,7 millió követője van, és a lépés azt természetesen nem fogja érinteni.

Trump elnök híres arról, hogy szenvedélyesen használta elnöklése alatt a Twitter-fiókját, mind személyes, mind szakmai posztokkal, hogy a választókkal kapcsolatba lépjen. A Fehér Házban töltött ideje alatt több mint 50 000 alkalommal tweetelt.

A tweeteket és a követők számát követő Factbase webhely szerint azonban Trump november óta 369 849 követőt veszített személyes fiókján. Ugyanebben az időszakban a megválasztott elnök: Joe Biden 2 671 790 követőt szerzett.

Jót akarnak

A Twitter döntése néhány nappal azután következik be, hogy Jack Dorsey vezérigazgató számos politikai személyiséget követését felfüggesztette a platformon, köztük Trumpot, Joe Bident és Kamala Harris megválasztott alelnököt.

Rebecca Lodge, a Start Up Disruptors marketingszakértője a Twitter döntésével kapcsolatban így fogalmazott:

Több millió ember követi az elnöki fiókot, és Donald „rajongói” meglehetősen fanatikusak, ezért a Twitter okos lépése lehet annak biztosítása, hogy ilyen módon minden lehetséges negatív és gyűlöletkeltő tweetet semlegesítsenek, mielőtt az új megválasztott elnök elfoglalná pozícióját.