Szárazjeget követel meg a vakcinagyártó pizzásdoboza

DEBRE20201226011
2020.12.26. 18:01

Az EU-ban elsőként előzetes forgalombahozatali engedélyt kapott, koronavírus elleni vakcina a Pfizer és a BioNTech oltóanyaga. Megbízhatónak, hatékonyságát pedig 95 százalékosnak mondják. Egy tulajdonsága miatt azonban némi fenntartással kezelik: mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni és szállítani.

Más betegségekhez használt vakcinákkal összehasonlítva önmagában a hűtési igény nem számít rendkívüli követelménynek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint az oltóanyagok több mint fele tönkremegy a nem megfelelő hűtési, szállítási problémák miatt.

Körülményes logisztikai feladatnak tűnik a gyárból az oltásra váró emberekig eljuttatni az oltóanyagot ennyire extrém alacsony hőmérsékleten. A gyógyszermulti kifejlesztett erre a célra egy aktatáska méretű speciális bőröndöt, amelyet szárazjéggel (szilárd halmazállapotú szén-dioxiddal) töltenek meg. A tárolót egymás között csak pizzásdobozként emlegetik a fejlesztők, és ötezer adag hűtésére alakították ki.

Szárazjég

A szén-dioxid -78,5 Celsius-fokon fagy meg, ezt a szilárd halmazállapotú anyagot nevezik szárazjégnek. Ebből könnyen adagolható kis méretű granulátumokat préselnek. A szárazjég úgy hűt, hogy már a fagyáspontnál kicsit is melegebb közegben is olvadás nélkül közvetlen gáz-halmazállapotúvá alakul át (szublimál). (Nincs folyékony átmenet. Ezért nevezik száraznak.) Ehhez pedig hőt vesz fel, így hűti a környezetét.

Felnyitás nélkül ezek a pizzásdobozok tíz napig tartják a hideget. Felnyitás után ötnaponta újra kell tölteni a rekeszeiket szárazjéggel, így további harminc napig kibírják a vakcinák. A pizzásdobozokba GPS-nyomkövetőt és hőérzékelőt is építettek, így folyamatosan tudni lehet, merre járnak, és hány fokban várakoznak. Ha kiolvadnak, újabb öt napig tárolhatók még akár sima hűtőszekrényben is (2–8 fok).

Az extrém hidegre azért van szükség, mert a Pfizer vakcinája hírvivő ribonukleinsavat (mRNS) használ az immunválasz kiváltásához. Az mRNS (messenger ribonukleinsav) ugyan gyorsan célba ér, de nem igazán stabil, ezért kell alacsony hőmérsékleten tartani. 

B3-HG530 COLDVA 300PX 20200903213118
Fotó: Pfizer

Érdekes, hogy a Moderna gyógyszervállalat engedélyezés alatt álló vakcinája is mRNS-t használ, mégis csak mínusz húsz fok az előírt tárolási hőmérséklet. Ebben a hidegben fél évet bír ki. Kiolvadás után pedig további 30 napot normál háztartási hűtőben is. Szobahőmérsékleten pedig 12 óráig felhasználható.

Egyes kutatók szerint a Pfizer vakcinája sem sérülne mínusz 20 fokon, csak a rendkívül gyors fejlesztési idő miatt a többszörös biztonság kedvéért kérnek mínusz 70 fokot.

Már kiszállították az első pizzásdobozokat

A hajnalban Magyarországra érkezett első Pfizer- BioNTech oltóanyagokat rendőrségi és katasztrófavédelmi segítséggel szállította december 26-án a Linde Gáz Magyarország Zrt. a Dél-pesti Centrumkórházból négy kijelölt oltóhelyre:

  • az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe
  • a Semmelweis Egyetem (SOTE) Pulmonológiai Klinikájára
  • a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba
  • a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba.

A különleges kezelést igénylő vakcina szállítását speciális szenzorokkal felszerelt tárolóedényekkel és szellőztetett, kifejezetten gyógyszerszállításra alkalmas gépjárművekkel oldották meg. Az ipari és egészségügyi gázokat gyártó cég jelezte, hogy gyártási kapacitásával és technológiai hátterével biztosítani tudja a teljes ellátási és hűtési láncot az egész országban. 

(Borítókép: Bíró Krisztina szakgyógyszerész hűtőbe teszi a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer–BioNTech vakcináit a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2020. december 26-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)  • Vennék
  • Személyi kölcsön