Rekordideig tartott a plazma a koreai fúziós reaktorban

2020.12.28. 10:10 Módosítva: 2020.12.28. 10:48
A KSTAR 20 másodpercig tartotta a plazmát százmillió fokon.

A koreai mesterséges nap néven ismert KSTAR tokamak világrekordot felállítva 20 másodpercig tartotta százmillió Celsius-fokos ionhőmérsékleten a benne áramló plazmát. Az ázsiai szakemberek 2025-re szeretnék 300 másodpercig kitolni a szuperforró plazma időtartamát.

A húsz másodperces rekord jelentős javulás a 2019-ben elért 8 másodperces korábbi rekordjukhoz képest. A KSTAR 2018-ben először érte el a számillió fokos plazma-ionhőmérsékletet.

Az úgynevezett normál vezetőeszközökön legfeljebb tíz másodpercre tudtak ilyen hőmersékletet elérni, ami gyakorlatilag a fizikai a határa az ilyen berendezéseknek. Ezt az okozza, hogy a hétköznapi, normál vezetőmágnesek, amelyek az izzó plazmát pályán tartó mágneses teret előállítják, ennyit bírnak, mielőtt a rajtuk átfolyó áramtól túlmelegszenek. A probléma megoldását az ellenállással nem rendelkező és így nem melegedő szupravezető mágnesek jelentik (a KSTAR a koreai szupravezető tokamak fejlett kutatás rövidítése).

A magfúzió a Nap belsejében hatalmas nyomáson és hőmérsékleten végbemenő folyamat, amely az atomok összeolvadásával és nagy energiafelszabadulással jár. Az emberiség eddig hidrogénbombában és fúziós reaktorokban tudta előállítani, a tartós és hatékony fúzió létrehozása megoldhatná az emberiség energiaigényét.  • Tippek
  • Árfolyam