Gyorsabban tűnik el a bolíviai Tuni gleccser, mint azt eddig vélték

2021.01.05. 07:11

Az eddig véltnél gyorsabb ütemben tűnik el a bolíviai Tuni gleccser tudósok szerint. Ez tovább súlyosbítja a 60 kilométerre lévő fővárost, La Pazt már most is sújtó vízhiányt.

Az Universidad Mayor de San Andres (UMSA) egyetem tudósai monitorozzák a Tunit és más regionális gleccsereket. Jelentésük szerint az egykoron nagy területet elfoglaló gleccser mindössze egy négyzetkilométerre zsugorodott.   

 Bár korábban úgy jövendölték, hogy a Tuni 2025-ig is kitart, most azt mondják, fenyegetően közel a teljes eltűnése.    

Edson Ramírez gleccserkutató szerint egykor a teljes szektort jég borította, most viszont a gleccser egykori útvonalának nagy részén csak elszíneződött kövek maradtak, amelyek évszázadok óta először kerültek napvilágra.    

Bár a gleccser a kis jégkorszak óta, amikor nagy tömegű jégmezők borították az Andok csúcsait, folyamatosan húzódik vissza, a gyorsan változó klíma miatt felgyorsult a folyamat – írják a bolíviai szakértők.    

Egyre megszokottabbá váltak a heves esőzések és a szárazságok, a hegyek kiszámíthatatlanabbak lettek – tették hozzá. A klíma változása és a gleccserek gyorsuló eltűnése egybeesett azzal, hogy egyre többen költöznek a vidéki területekről a nagyvárosokba, ami nagy terhelést jelent a már így is akadozó vízellátásra.    

Míg az Andok lábánál élő populáció nem függ teljesen az Andokban lévő bolíviai gleccserek vizétől, a hegyek jege táplálja a termények öntözésére használt folyókat és biztosítja a La Paz-i vízellátás 20 százalékát.  • Tippek
  • Biztosítás