Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Nem tudják átadni az embernek, de házi kedvenceink is elkaphatják a koronavírust

2021.01.06. 20:17

„Fertőződhetnek a társállatok a vírussal, mégis a bennük kimutatható vírus mennyisége a legtöbb esetben nagyon alacsony ahhoz, hogy megfertőzzön akár embert akár más állatot. A SARS-CoV-2 továbbra is egy emberről-emberre terjedő megbetegedés, nem a társállatról-emberre vagy emberről-társállatra történő terjedés a vírus fő fertőzési útvonala” – írja Facebook-oldalán a Virológia Pécs. 

Ki is fejtik, hogy egy rendkívül alapos és kiterjedt, Amerikában végzett tanulmányban olyan kutyákat és macskákat vizsgáltak, amelyek legalább egy koronavírussal fertőzött emberrel éltek egy háztartásban. Összesen 39 háztartást követtek nyomon, amelyből 10 háztartásban volt kimutatható minimum egy háziállatban maga a vírus, vagy az ellene termelődött antitestek.

Számokkal is alátámasztották az eredményeket. Ez alapján a megvizsgált 17 macska 47,1 százaléka és 59 kutya 15,3 százaléka volt érintett a vírussal ezekben a háztartásokban.

A fertőzött háziállatok többsége – ez 82,4 százalék – tünetmentes volt.

Kiemelték, hogy mindkét fajban, több esetben is kimutatható volt a vírus jelenléte PCR vizsgálattal, sőt azt egy esetben sikerült izolálni is macskából. 

Összegzésükben kiemelik, hogy

a háztartásban velünk élő kutyák és cicák minden valószínűség szerint nem képesek megfertőzni az embert.