Átadja a rendőrségnek a kontaktkutató app adatait Szingapúr

2021.01.10. 21:15
A program eredetileg arra szolgált, hogy a polgár megtudja, találkozott-e koronavírusossal, de a szingapúri kormány elismerte, hogy az így gyűjtött adatokhoz a rendőrség is hozzáférhet, semmissé téve a korábbi adatvédelmi garanciákat.

Szingapúri kormánytisztviselők korábban kifejezetten kizárták, hogy az adatokat a víruskövetésen kívül másra is felhasználják. Hétfőn viszont elismerték a parlamenti ülésen, hogy „bűnügyi nyomozás céljából” is felhasználható – tudósított a BBC.

Az ázsiai ország lakosságának közel 80 százaléka feliratkozott a TraceTogether programra, amelyet a különféle helyekre történő bejelentkezéshez használnak. Az „önkéntes” telepítések száma azután nőtt meg, hogy a kormány bejelentette, bárhol kérhetik – a szupermarkettől a munkahelyekig.

A TraceTogether program, ami részben egy okostelefonos alkalmazást, részben egy bluetooth tokent használ, azokat is figyeli, akikkel a szoftvert használó lakosság kapcsolatba kerül. Ha valakinél kimutatják a vírust, az adatok lehetővé teszik, hogy felderítsék az érintkezéseket és gyorsan kapcsolatba léphessenek bárkivel, aki fertőzött lehet. Ez már a szoftver bejelentésekor aggodalmakat váltott ki az adatvédelem miatt és

a félelmeket aztán a világ más tájain is lehetett hallani,

amikor más országok saját nyomkövető alkalmazásukat vezették be.

Nemrég a Freedom House figyelmeztetett rá, hogy többek között már Kínában és Oroszországban is visszaél az állam a hasonló szoftverek használatával.

Azért, hogy minél inkább ösztönözzék az emberek feliratkozását, a szingapúri hatóságok megígérték, hogy az adatokat soha nem használják fel más célokra, mondván, hogy „az adatokhoz soha nem férhet hozzá senki, kivéve, ha a felhasználó Covid–19-es tesztje pozitív, és ha a kapcsolattartó csoport felkeresi őt.”

Desmond Tan, szingapúri belügyminiszter azonban hétfőn jelentette be egy parlamenti ülésen, hogy az adatok valójában

„bűnügyi nyomozás céljából” is felhasználhatók,

hozzátéve, ezt, a kormány számára megadott kis „engedményt” leszámítva „a TraceTogether adatait csak kapcsolattartás nyomon követésére és a Covid-helyzet elleni küzdelemhez használják fel."

A TraceTogether webhely adatvédelmi nyilatkozatát azonban még a bejelentés napján frissítették, kijelentve, hogy „a büntetőeljárási törvény minden szingapúri joghatóság alá tartozó adatra vonatkozik”.

Átláthatóak akarunk lenni önnel. A TraceTogether-adatok felhasználhatók az állampolgárok biztonságát érintő esetekben is. A szingapúri rendőrség a büntetőeljárási törvény (CPC) alapján felhatalmazást kap arra, hogy bűnügyi nyomozás céljából bármilyen adatot megszerezzen, beleértve a TraceTogether adatait is

– áll a közleményben.

„Csak bűnügyi nyomozás céljából”

Kedden az ország külügyminisztere, Vivian Balakrishnan tisztázta, hogy súlyos bűnügyi nyomozás esetén nem csak a TraceTogether adatait használták fel. Azt is hozzátette, „a személyes adatok egyéb formáinak, például a telefonos vagy a banki nyilvántartásoknak” adatvédelmi szabályait az ilyen esetekben szintén felülbírálják. Ugyanakkor Balakrishnan kihangsúlyozta, hogy tudomása szerint a rendőrség gyilkossági nyomozás esetén egyelőre csak egyszer jutott hozzá a kapcsolattartó adatokhoz.

Ha a világjárványnak vége lesz, és már nem lesz szükség a kapcsolatfelkutatásra, boldogan állunk le a TraceTogether programmal

– hangsúlyozta még a szingapúri miniszter.

A hétfői bejelentés nagy felháborodást és vitát váltott ki a közösségi médiában, az emberek a kormányt kárhoztatták, mert szerintük átverték őket, egyes felhasználók pedig azt tették közzé, ahogy azonnal törölték az alkalmazást.

A közbizalom megcsappant?

Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember amiatt dühös, hogy átverték őket, nem amiatt, mert állandóan figyelik őket. Ez már más eszközökkel, például köztéri kamerákkal is létezik

– állítja név nélkül egy szingapúri lakos. Szerinte az a dühítő, hogy bár a kormány sokszor biztosította minket arról, hogy a TraceTogether csak a vírus szempontjából fontos kontaktusok nyomon követésére szolgál, de most hirtelen még hozzáadták ezt az új figyelmeztetést, amely a rendőrségi felhasználásra is utal.

Viszont hatékony

Szingapúr az elsők között vezette be a kapcsolattartó alkalmazást országosan, még tavaly márciusban. A token júniusi bevezetése negatív visszhangot váltott ki a kormány ellen, mivel sokan aggályosnak tartják az eszköz kötelezővé tételét. A felszámolását követelő online petíción eddig mintegy 55 000 aláírást gyűjtöttek össze.

Ugyanakkor Szingapúr az egyik legsikeresebb ország a világjárvány leküzdésében. Annak ellenére, hogy a külföldi munkavállalóknál még a járvány korai szakaszában nagy fertőzöttségi arányt mutattak, a helyi fertőzések mégis hónapok óta nulla.  • Hírek
  • Lakáshitel