Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Új tartós mérgeket szabályoz az EPA

2021.01.11. 10:20 Módosítva: 2021.01.11. 10:20
A felhalmozódó és lerakódó anyagokat tiltották be.

Az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala (EPA) öt új anyaggal bővítette az úgynevezett perzisztens, bioakkumulatív és mérgező anyagok (PBT) listáját.

A PBT-anyagokkal nemcsak az a gond, hogy mérgezőek, de sokáig a környezetben maradnak, és felhalmozódnak vagy lerakódnak a szervezetben. Ezen anyagok szabályzása nagyon fontos az ügynökség számára az amerikaiak egészségének megvédésében – gyerekeket, munkásokat és halászokat is beleértve

– fogalmaz az ügynökség közleménye.

Törpeharcsa fejlődési rendellenességgel – Georgia egyes tavaiban a halak 18 százalékában találtak környezeti eredetű elváltozásokat
Törpeharcsa fejlődési rendellenességgel – Georgia egyes tavaiban a halak 18 százalékában találtak környezeti eredetű elváltozásokat
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Az új szabályok korlátozzák vagy tiltják az alábbi anyagok előállítását, behozatalát, feldolgozását és kereskedelmi forgalmazását:

  • dekabrofodifenil-éter (dekaBDA): égésgátló anyag, főleg televíziók, számítógépek, más távközlési és szórakoztatóelektronikai berendezések belsejében alkalmazzák, fejlődési rendellenességeket, idegrendszeri és immunrendszert érintő tüneteket okoz vízi gerincteleneknél, halaknál és szárazföldi gerinctelen állatoknál.
  • fenol, izopropilezett foszfát (PIP 3:1): égésgátló, műanyagok, hidraulikai olajok és más kenőanyagok alkotórésze. Vízinövényekre és gerinctelenekre veszélyes, fejlődési rendellenességeket okoz.
  • 2,4,6-Tri-tert-butylphenol (2,4,6-TTBP): üzemanyagokban és üzemanyag-adalékokban fordul elő. Vízinövényekre, gerinctelenekre és halakra veszélyes, fejlődési rendellenességeket és májkárosodást okoz.
  • hexaklor-butadién (HCBD): klórozott szénhidrogének előállításakor keletező melléktermék. Vízi gerinctelenekre, madarakra és emberre veszélyes karcinogén. A veséket és a szaporítószerveket károsítja, és fejlődési rendellenességeket okoz.
  • pentaklorotiofenol (PCTP): gumi feldolgozásában lágyításhoz használt anyag. Halakra, szárazföldi növényekre és madarakra veszélyes. A szaporítószerveket és a májat károsítja. Emberekre veszélyes hatásait nem sikerült azonosítani.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.