Tömegesen költöznek más platformokra a WhatsApp felhasználók

2021.01.13. 08:36
A Signal és a Telegram üzenetplatformok a világ minden tájékán hatalmas letöltésnövekedést tapasztaltak, miután a WhatsApp ellentmondásos módon megváltoztatta a felhasználási feltételeit.

A WhatsApp nemrég kétmilliárd felhasználójának azt osztotta meg, hogy amennyiben továbbra is használni akarják a platformot, akkor el kell fogadniuk, hogy adataikat a Facebook anyavállalattal is megosztják. Ez a változás egyébként elvileg nem vonatkozik az Európában élő felhasználókra, így Magyarországra sem – ennek ellenére minden felhasználónak elküldték.

A WhatsApp-felhasználók csak akkor folytathatják a szolgáltatást, ha február 8-ig elfogadják az új feltételeket. Nagyon sokan ezért úgy döntöttek, ahelyett hogy alávetnék magukat az új szabályoknak, inkább a Telegramot és a Signalt használják, amelyek ingyenesen használható titkosított üzenetküldési szolgáltatásokat kínálnak.

Hatalmas átvándorlások

A Sensor Tower elemző cég adatai szerint a Signal alkalmazást világszerte 246 ezer alkalommal töltötték le, mielőtt a WhatsApp január 4-én bejelentette a változást, az azt követő héten pedig 8,8 millió alkalommal.

Ez országokra leosztva a következően módosult: Indiában a Signal-letöltések száma 12 ezerről 2,7 millióra nőtt, az Egyesült Királyságban 7400-ról 191 ezerre, az Egyesült Államokban pedig 63 ezerről 1,1 millióra.

A Signal egyébként tweetekben jelentette, hogy egyes felhasználók jelezték, hogy a rendszer kicsit belassult, és nem tudnak csoportokat létrehozni, továbbá szintén a tömeges jelentkezés miatt az ellenőrző kódok is lassabban érkeztek, de a problémákat végül megoldották új szerverek létrehozásával.

Hasonlóan hatalmas növekedést tapasztaltak a Telegram nevű szolgáltatásnál, amelynél tavaly az utolsó héten még 6,5 milliós letöltést tapasztaltak, az idei év első hetében pedig ez már 11 millióra módosult.

A WhatsApp egyébként közölte azt is a felhasználókkal, hogy az anyavállalattal megosztott adatok nem tartalmaznak személyes üzeneteket, csoportokat vagy hívásnaplókat.

A következőket viszont tartalmazzák:

  • telefonszám és a regisztrációkor megadott egyéb információk (például név);
  • információk a felhasználó telefonjáról, beleértve a gyártmányt, a modellt és a mobilcéget;
  • Internet protokoll (IP) címek, amelyek a felhasználó internetkapcsolatának helyét jelzik;
  • a WhatsApp felett teljesített fizetések és pénzügyi tranzakciók.

A WhatsApp vezetősége a felháborodott reakciókat a következővel hárította:

Cégünk szabályai összhangban vannak az alkalmazandó adatvédelmi törvényekkel.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM