Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Több mint kétméteresek lehettek a cápák és a ráják közös ősei

2021.01.15. 20:57

A mai cápák és ráják legközelebbi, ősi rokonai, az asteracanthusok több mint két méteresek lehetettek − állapították meg osztrák és svájci kutatók.

Az MTI beszámolója szerint a dinoszauruszokkal együtt kihalt állatoktól eddig csak izolált csontváztöredékek maradtak fent, őslénykutatók ezúttal azonban egy nemrég felfedezett, rendkívül jó állapotban fennmaradt csontvázat tudtak megvizsgálni.

Teljes hossza 2,5 méter volt, ezzel kora egyik legnagyobb ősi cápája volt.

A maradványokat néhány éve Bajorországban, a solnhofeni litográf palában találták meg. Mintegy 150 millió éve ezen a területben, a felső Jura időszakban tropikus-szubtropikus lagúnavidék alakult ki.

38bc92f78a
Fotó: Fabrizio De Rossi / Universität Wien

Sebastian Stumpf, a Bécsi Egyetem Paleontológiai Intézetének munkatársa elmondta, hogy az itt végzett ásatásokon az elmúlt 150 évben számos cápa- és rájafosszíliát tártak fel. Azonban mivel a porcos halak csontváza viszonylag kevésbé ellenálló, csak kevés épen megmaradt állat őrződött meg. Az asteracanthusoktól főként uszonytüskék maradtak fenn. Különösen meglepte a szakembereket egy szinte teljes, ráadásul jó állapotú csontváz megtalálása. 

Ez a solhofeni palában valaha talált legnagyobb cápacsontváz.

Az asteracanthusok először a devon földtörténeti időszakban, mintegy 361 millió éve jelentek meg és a kréta időszak végén, 66 millió éve haltak ki a dinoszauruszokkal együtt. Két hátúszójuk volt, amelyeket egy-egy erőteljes úszótüske támasztott meg. Egy ilyen úszótüskére bukkant több mint 180 éve Louis Agassiz svájci-amerikai természetkutató, ez alapján írták le először ezen állatokat.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.