Egy új tanulmány szerint a D-vitamin nem enyhíti a koronavírust

2021.01.18. 17:01
Egybeesés és nem összefüggés, hogy magasabb D-vitamin-szintet mutattak ki azoknál, akiknél enyhébbek voltak a tünetek.

A világjárvány során felbukkant sok vélt ellenszer. Ezek között volt komolyabb és kevésbé komoly, a különböző növényi hatóanyagoktól kezdve Trump híres fertőtlenítőszeréig. A D-vitaminról eddig komolyan úgy lehetett tudni, hogy enyhítheti egy esetleges Covid–19-fertőzés tüneteit, emiatt szinte mindenütt ajánlják a fogyasztását.

A londoni Brunel Egyetem genetikus kutatói által frissen publikált tanulmány szerint a vitamin és a betegség lefolyása között nem mutatható ki ok-okozati összefüggés. Mint ismert, korábbi kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin hiánya és a Covid miatti halálozás esélye összefügg.

Az ellen nem véd
Az ellen nem véd
Fotó: Bsip/Getty Images Hungary

Vannak például olyan kutatások, melyek szerint annak, aki belehal a betegségbe, alacsonyabb a D-vitamin-szintje. De akik belehalnak a betegségbe, azok többnyire idősek, akik főleg az otthonukban tartózkodnak. Nem fiatalok, akik a szabadban töltik az idejüket. Ezt a problémát próbáltuk körüljárni, hogy a korreláció nem jelent okozati összefüggést. 

– magyarázza dr. Fotios Drenos, a Brunel genetikai epidemiológusa.

Egy szabványos randomizált kontrollvizsgálatban két csoportból az egyik placebót, a másik D-vitamint kapott volna. A Brunel munkatársai úgynevezett mendeli randomizációt alkalmaztak, ennek során genetikai alapon hoztak létre csoportokat. Genetikai háttértől függően az emberek egy részének alacsonyabb, másik részének magasabb a D-vitamin-szintje – ha valamelyik csoportnál kimutathatóan másként folyik le a Covid–19 okozta betegség, akkor megállapítható a vitamin szerepe.

Ha csak annyi a különbség a két csoport között, hogy az egyiknek jó D-vitamin-génjei vannak, a másiknak pedig rossz D-vitamin-génjei, és azt látjuk, hogy különbség van a Covid súlyosságában, akkor mondhatjuk, hogy van oksági összefüggés, ha viszont nincs különbség, mondhatjuk, hogy nem bizonyított az oksági összefüggés. Az eredményeink azt mutatják, hogy nincs oksági összefüggés

– magyarázta Hasnat Amin kutató.

A csontok egészséges fejlődésében szerepet játszó D-vitamint az emberi szervezet is előállítja napfény hatására. Az emberi bőrben – származástól és pigmentáltságtól függően – eltérő mennyiségű D-vitamin termelődhet. A londoni kutatók csak europid származású alanyok génjeit vizsgálták.

Az eredményükhöz annyit szerettek volna hozzáfűzni, hogy senkit sem akarnak eltántorítani a D-vitamin szedésétől, de mint mondták:

Ha szedik, tudniuk kell: nincs rá bizonyíték, hogy megvédi őket a Covid–19-től, ezért jobb, ha az ismert óvintézkedéseket követik.  • Hírek
  • Csok