Elemér
0 °C
10 °C

Már nem veszélyeztetett faj az európai bölény

2021.01.19. 16:47
Az európai bölények populációja eléggé megnőtt ahhoz, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) eltávolíthassa a veszélyeztetett fajok listájáról.

A 2003-as 188-ról mára több mint 6200-ra nőtt az európaibölény-állomány. A faj besorolása már nem „sebezhetőnek” , hanem „fenyegetettség határán” lévőnek minősül.

A legnagyobb növekedés a szabadon barangoló bölénypopulációban Romániában található, ezen belül is a Vânători Neamț Nemzeti Parkban, a Țarcu-hegységben és a Fogarasi-hegységben. A több mint 65 bölényes Tarcu állományt a WWF Romania és a Rewilding Europe hozta létre.

Élet a bölényeknek

Az 5 éves LIFE Bison projekt 2016-ban indult, és 2021. március 30-án zárul le. Feladata egy olyan életképes bölénypopuláció létrehozása Romániában, amely vadonban szaporodna, előmozdítva a biodiverzitást. A projekt célja a bölények ökoturisztikai tervként történő felhasználása is, amely a helyi közösségeket segíti. A LIFE Bison projekt társfinanszírozása a LIFE Program, az Európai Unió 1992-ben létrehozott környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozási eszköze.

A vadonban született bölényborjak számszerű növekedése és a helyi közösségek támogatása jó jelek arra nézve, hogy a bölények ismét visszatérhetnek ezekre a számukra ősi földekre, de ne felejtsük el, hogy a fajra továbbra is különféle fenyegetések leselkednek, az élőhelyek elvesztésétől a törvénykezési folyamatok kétértelműségéig.

– hangsúlyozta sajtóközleményében Marina Drugă, a LIFE Bison projektmenedzsere.

Úgy gondoljuk, hogy csak közös munkával biztosíthatjuk, hogy az elmúlt 70 évben elért eredmények ne csökkenjenek, hanem további pozitív változásoknak lehessünk tanúi.

– tette hozzá Drugă.

Az európai bölények populációjának mélypontját a XX. század elején érték el, amit csak fogságban élték túl. A bölények újratelepítése a vadonba az 1950-es években kezdődött. Eddig Oroszországban, Lengyelországban és Fehéroroszországban voltak a legnagyobb alcsoportok. De a faj a belátható jövőben továbbra is aktív védelemre támaszkodva maradhat életben.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.