Különleges napelem növényi hulladékból

2021.01.19. 06:46
Az AuREAUS napelemei az UV-sugárzásból termelnek energiát, és közben jól is néznek ki.

A Fülöp-szigeteki Carvey Ehren Maigue és cége, az AuREUS alapítója nyerte a fenntartható technikai újításokért odaítélt első James Dyson-díjat. A manilai Mapua Egyetem mérnökhallgatója által kifejlesztett napelemek egyáltalán nem hasonlítanak a felénk is használatos eszközökre, mivel áttetszőek, és az UV-fényt hasznosítják.

aureus
Fotó: The James Dyson Awad

Mivel az UV-sugárzás felhős időben is, sőt a környező tárgyakról visszaverődve is éri az elemet, az nappal az idő felében energiát termel, szemben a hagyományos napelemek 15–22 százalékos eredményével.

Maigue találmányának lényege, hogy a fel nem használt növényi hulladék feldolgozásából származó festéket lakkal keverve olyan táblát hoz létre, amely az ultraviolafényt látható fénnyé alakítja, amit a panellel egybeépített napelemmel hasznosít.

Egyenként vagy csoportban összekapcsolva is használható, de könnyen integrálható már létező napelemrendszerekkel

 – mondta Maigue a Dezeen magazinnak.

Ez nemcsak a jövő nemzedékeinek hasznos, hanem a most élő generációnak is.

 – tette hozzá.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.