Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Fényes tűzgömb szelte át hajnalban Magyarország egét

2021.01.19. 13:37

Természeti jelenségekből sosem elég. Egyre többet és egyre szebbeket lehet látni, ha kellő figyelemmel pásztázzuk az eget. Kedden 1 óra 59 perckor például egy meteor suhant át felettünk – írta az Időkép. A lap egyik szemfüles olvasója videót is készítettek a fényes tűzgömbről a Győr-Moson-Sopron megyei Sokorópátkán.

A meteornak azt a fényjelenséget nevezzük, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek elégése okoz az atmoszférában. A meteor gyakorlatilag ugyanaz, mint a hullócsillag. Magát a követ vagy törmeléket meteoroidnak nevezzük, ami alapvetően a Nap körül kering, és néha belép a Föld légkörébe. Ha a meteoroid bármely darabja eléri a talajt, azt már meteoritnak nevezzük. 

Múlthét hétfőn egyébként Norvégiában egy 0,5-2 kilogramm közötti, több mint 50 ezer kilométeres sebességű meteorit csapódott a Földnek.

Legutóbb az Index is beszámolt arról, hogy többen olyan természeti csodát fotóztak, amelynek kialakulására a tudósok se tudják a választ, mert nem sikerült mindeddig pontosan leírni a jelenséget létrehozó kristály alakját és térbeli elhelyezkedését. Az úgynevezett Moilanen-ívet Ausztriában és Magyarországon is lencsevégre kapták.  

Tíz napja pedig Magyarországon is több helyen misztikus fényoszlopok jelentek meg az égen. Ez a természeti jelenség is viszonylag ritkán figyelhető meg. Erős fagyra van szükség, és a hétvégén kedvező volt az időjárás, többfelé ugyanis mínusz 5 fok alá hűlt a levegő. Tudományos magyarázata szerint a naposzlopokhoz hasonló módon alakul ki, vagyis a fagyos légkörben lévő lapos jégkristályokról visszaverődő fény hozza létre.