Tömege nagy részét elvesztette az Antarktiszról leszakadt óriási jéghegy

GettyImages-1289387198
2021.01.21. 20:58

Tömege nagy részét elvesztette a Déli-Georgia-sziget pingvinpopulációját veszélyeztető, Antarktiszról leszakadt óriási jéghegy.

Az A68a elnevezésű jéghegy és a róla letört darabok továbbra is Déli-Georgia-sziget közelében sodródnak , mondta el Ted Scambos, a Coloradói Egyetem tudósa. Scambos és kollégái az Antarktisz Larsen C selfjegéről való leszakadása, 2017 júliusa óta figyelik a jéghegyet. Az A68a az egyik legnagyobb jéghegy, amely valaha az Antarktiszról levált.

Decemberben a jéghegy területe egyharmadát elveszítette: több mint 1400 négyzetkilométerrel lett kisebb, miután nagy darabok váltak le róla, illetve sok jege elolvadt.

 Az A68a kiterjedése kedden 2450 négyzetkilométer volt. A jéghegy szélei, akárcsak egy tányér, lekerekedtek, magyarázta Scambos.

A jéghegy megakadályozhatja, hogy a szigeten élő pingvinek eljussanak a tengerhez, ha ráfut a sziget partjára, és a sziget körüli tengeri élővilágot is veszélybe sodorhatja, ha megfeneklik.

Elképzelhető, hogy ez decemberben már be is következett, de a tudósoknak ezt még ellenőrizniük kell.

Az A68a-ról letört nagy darabok szintén fenyegetést jelentenek. Háztömbnyi jéghegyek úszkálnak a sziget környékén, hatot követnek is a kutatók, közülük négy megközelítette a szigetet - mondta el Scambos.

Az A68a-ról akkor kezdtek letöredezni nagyobb darabok, amikor decemberben megközelítette a sziget nyugati partját. Az erős áramlatok arra késztették a jéghegyet, hogy csaknem 180 fokos fordulatot vegyen. A műholdas felvételek szerint egy vízalatti self legyalulhatta, és ez okozhatta az első nagy törést, amelyet további törések követtek. Az a része is leszakadt a jéghegynek, amelyet formája miatt a tudósok a jéghegy ujjaként emlegettek. Scambos szerint a jéghegydarabok a sziget körül "csellengenek", lehet, hogy egy időre, talán néhány hétre megállnak, de aztán szépen elolvadnak, mivel a víz túl meleg nekik.

Az atlanti-óceáni Déli-Georgia-sziget brit fennhatóság alatt áll. A Brit Tengerentúli Területek (BOT) az Antarktisz legnagyobb jéghegyeinek afféle temetője. A fehér kontinensről leváló jéghegyeket az erős áramlatok a kontinentális alapzat sekély vizei felé terelik, a távoli sziget felé, ahol megfeneklenek.

(Borítókép:  Műholdkép az A-68A nevű jéghegyről. Fotó: Gallo Images / Orbital Horizon / Copernicus Sentinel Data 2020 / Getty Images Hungary)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.