Óriási mennyiségű szemét gyűlt fel az erdőkben

2021.01.23. 08:57

Az erdő nemcsak a vadon élő állatok élőhelye, hanem számos emberi tevékenység helyszíne is, és vannak olyan tevékenységek, amik összeegyeztethetők az élővilággal, és vannak, amik egyáltalán nem. Ilyen például a quadozás/motokrosszozás az erdei ösvényeken és a sokkal gyakoribb szemetelés.

Ez utóbbi kettő is komoly károkat okoz, de a különböző hulladékok lerakása egyenesen bűn a természet ellen. 2021 januárjától szerencsére nemcsak elméletileg, hanem jogilag is. Ugyanis a hatályba lépő rendelkezés alapján szigorúan büntetheti a jogsértőket a hulladékgazdálkodási hatóság más, ellenőrző hatósági hatáskörrel rendelkező szervekkel együtt.

Aki jelentős mennyiséget – egy tonnát vagy tíz köbmétert – meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki arra, aki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot – tíz tonnát vagy száz köbmétert – helyez el illegálisan, vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. 

Kommentár nélkül!
Kommentár nélkül!
Fotó: Sefag Zrt. honlapja

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén folyamatos a hulladékmentesítés. Ennek keretében az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében.

Az erdészetek tapasztalatai alapján a legtöbb esetben vegyes kommunális hulladék kerül ki az erdőterületre, de jelentős az illegálisan lerakott építési törmelék aránya is. Veszélyes hulladékot, például palát is nagyobb mennyiségben találtak, csak gumiabroncsból pedig több mint 50 köbméternyit gyűjtöttek össze.

Az őszi időszakban a legtöbb hulladékot a nagyobb településeket körülvevő parkerdőkből szállították el Budapest, Pécs és Sopron környékén, de a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is több száz köbméter szeméttől szabadították meg az erdőket.

Kommentár nélkül!
Kommentár nélkül!
Fotó: Sefag Zrt. honlapja

A munka folytatódik, az erdőgazdaságok, köztük az egyik legnagyobb, a SEFAG Zrt. a honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a járvány alatt jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a folyamatos hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek. Az állami erdőgazdaságok hosszabb távon a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért elkészítették azokat a terveket, amelyek alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

Kommentár nélkül!
Kommentár nélkül!
Fotó: Sefag Zrt. honlapja

A mentesítési munka folyamatos, illetve évi pár alkalommal kampányjellegű akciókra is sor kerül iskolák, önkéntesek közreműködésével. Az illegális szemétlerakással kapcsolatban már több rendőrségi feljelentés is történt, a kikukázott, nyomozást segítő postai borítékok, számlák, csekkek bizonyítékként kerültek a rendőrségre. Emellett az erdőjárók hulladék észlelése esetén a Hulladékradar applikáción jelezhetik az illegális lerakás helyét, így segítve a tiszta erdőkért végzett munkát.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.