Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Rénszarvastenyésztők tiltakoznak a szélfarm ellen

2021.01.23. 17:05
Zavarja az állatok költözését, hogy rettegnek a szélturbináktól.

Norvégiában a bíróságon küzd egy tervezett szélenergia-erőmű ellen a helyi őslakos számi közösség. Az Øyfjellet az egyik legnagyobb szárazföldi megújulóenergia-projekt, amely segítené a norvég függetlenedést az országot dúsgazdaggá tévő fosszilis energiahordozóktól.

Egy norvég bíróság 2020 szeptemberében már zöld utat adott a szélfarmnak, a számik azonban fellebbeztek. Az állattenyésztők szerint az építkezés akadályozza a rénszarvasok költözési útvonalát.

Nem a számik azok, akik a legtöbbet tettek hozzá a klímaváltozáshoz, mégis mi viseljük a legnagyobb terhet. Ez nem klímaigazság, hanem klímaigazságtalanság

– fogalmazott a számi tanács vezetője, Gunn-Britt Retter.

Számi juhász állatával
Számi juhász állatával
Fotó: Barry Lewis / Getty Images Hungary

Tony Christian Tiller, a norvég energiaügyi minisztérium államtitkára és a szélfarmot építő cég, az Eolus reményének adott hangot, hogy a rénszarvasok és a szélerőművek képesek lesznek együtt élni. A gyakorlati tapasztalatok szerint azonban a rénszarvasok messziről elkerülik a szélturbinákat.

Ez egy paradoxon. A klímaváltozás hatásai és a zöldenergia hatása között őrlődünk

– mondta Gunn-Britt Retter.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.