A fekete nadálytő az év gyógynövénye

2021.01.26. 12:43

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya 2021-ben az év gyógynövényének a fekete nadálytövet választotta.

A fekete nadálytő (Symphytum officinale L.) hazánkban is honos gyógynövény, amelynek a gyökerét alkalmazzák a gyógyászatban. Hagyományosan zúzódások, csonttörések kezelésére használták, erre utal a növény egyik népies neve: forrasztófű. Napjainkban hátfájás, ízületi fájdalom, húzódások és zúzódások kezelésre alkalmazzák.

Gyulladáscsökkentő hatását kísérletekben igazolták, és klinikai vizsgálati eredmények támasztják alá a hátfájást, az ízületi és izomfájdalmat, valamint a zúzódásokkal, húzódásokkal kapcsolatos tüneteket enyhítő hatását.

A fekete nadálytő számos kozmetikum és gyógyszer összetevői között megtalálható. Kivonatai csak külsőlegesen, ép bőrfelületen alkalmazhatók, fogyasztásuk mérgezést okozhat. Az ellenőrzött összetételű termékek szakszerű, külsőleges alkalmazása ugyanakkor teljesen biztonságos.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.