Sokkoló sebességgel olvad a földi jégtakaró

2021.01.26. 08:28

Drámai tempóban, mintegy 57 százalékkal gyorsabban olvad a Föld jege, mint három évtizeddel ezelőtt.

A becslések szerint összesen nagyjából 28 millió köbkilométer tengeri jég, jégmező és gleccserjég olvadt fel az 1990-es évek közepe óta

 – derül ki a The Cryosphere szaklapban megjelent tanulmányból.

Még minket is meglepett, mekkora volt a növekedés mindössze harminc év alatt

 – kommentálta az eredményeket Thomas Slater, a brit Leeds Egyetem glaciológusa.

Akiket a gleccserek látnak el ivóvízzel, vagy akiknek a téli tengeri jég védi a part menti házait a viharoktól, azok számára a helyzet régóta egyértelmű, ma azonban már a fagyott világtól távol élőknek is kezdi felkelteni a figyelmét – tette hozzá.

A Déli-sarkvidéken, Grönlandon és a magas hegységekben olvadó jég annyi vízzel növelte a globális tengerszintet ebben a három évtizedben, hogy az átlagosan 3,5 centimétert emelkedett.

Az Északi-sarkvidék nyári tengerijég-olvadása is új rekordokat közelít: több mint negyven év műholdas felvételei alapján tavaly a második legkisebb kiterjedésű volt. Ahogy a tengeri jég eltűnik, a helyén maradó sötét vízfelület elnyeli a napsugarakat ahelyett, hogy visszaverné őket a légkörbe, mint a világos jég. Ez az úgynevezett arktikus amplifikáció, ami még jobban növeli a térség hőmérsékletét.

A világ légkörének hőmérséklete körülbelül 1,1 Celsius-fokkal nőtt az ipari forradalom előttihez képest, az Északi-sarkvidék melegedési üteme azonban az utóbbi harminc évben több mint kétszerese volt a globális átlagnak – emlékeztet az MTI.

A brit kutatócsoport 1994 és 2017 közötti műholdas adatok, helyszíni mérések és számítógépes modellek alapján azt kalkulálta, hogy az 1990-es években a Földön évente átlagosan 800 ezer, míg legújabban 1,2 millió köbkilométer jég tűnt el.

Ami pedig a tavalyi évet illeti, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) már korábban is arra figyelmeztetett, hogy 2020 a három legmelegebb év egyike lehet a 19. század közepe óta.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.