Az adatvédelem napja van

2021.01.28. 11:07
Az Európai Tanács kezdeményezésére 2007 óta minden év január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja, amely adataink védelmére, és az ehhez kapcsolódó ismeretek fontosságára hívja fel a figyelmünket.

Az elmúlt évben megnövekedett digitális jelenléttel egyenes arányban nőtt a kibertámadások száma is, amelyek során illetéktelen kezekbe kerültek a felhasználók érzékeny adatai. Az ESET kiberbiztonsági cég jelentése szerint globális szinten 37 százalékkal nőtt az otthoni munkavállalókat érő kibertámadások száma.

Ahogy egyre több digitális eszköz vesz körül bennünket, érdemes még nagyobb figyelmet szentelnünk az érzékeny adataink védelmére is. Az legfontosabb lépés, hogy tisztában legyünk azokkal a kockázatokkal, amelyekkel az adataink biztonságát veszélyeztethetjük.

Az alábbi adatvédelmi „mumusok” elkerülésével és a szakértői tanácsok megfogadásával sokat tehetünk saját magunk és adataink biztonsága érdekében:

Elhanyagolt adatvédelmi beállítások

A közösségi oldalakon állítsuk be, hogy csak az ismerőseink láthassák a posztjainkat – ha van rá lehetőség, készíthetünk egyedi listákat is, például a tágabb ismerősi és a szűkebb, közeli baráti körünkről. Legyünk saját magunk moderátorai: csak olyan tartalmakat tegyünk közzé, osszunk meg és csak úgy szóljunk hozzá mások posztjaihoz, hogy azok ne hozhassanak minket kínos helyzetbe még az eredeti környezetből kiragadva sem. 

Alábecsült jelszavak

Erős és egyedi jelszavak használatával nagyban megnehezítjük, hogy illetéktelen személyek feltörjék a fiókjainkat, és többek között a személyes vagy akár banki adatainkhoz hozzáférjenek. 

A jelszó hosszát illetően jó, ha tudjuk, hogy jelenleg 12 karakter felett ugrik egy nagyságrendet a feltöréshez szükséges idő. Minden fiókunkhoz más kódot adjunk meg, és kerüljük a hozzánk köthető szavak, információk (pl. kisállatunk neve, születési dátumunk) használatát. Ahol pedig lehet, használjunk többfaktoros hitelesítést is, amely plusz védelmi réteget ad a fiókjaink számára. Ez az extra réteg lehet egy ellenőrző kód, értesítés az okostelefonunkon vagy akár ujjlenyomatos azonosítás is.

Kíváncsiskodó alkalmazások

Érdemes időnként átnézni az eszközeinken futó alkalmazásokat, és felülvizsgálni, hogy melyek azok, amiket már nem használunk. Fontos, hogy a felesleges alkalmazásokat ne csak eltávolítsuk az eszközről, hanem a hozzá tartozó felhasználói fiókunkat - az összes rólunk tárolt információval együtt – is töröljük az applikációban!

Trükkös e-mailek

Adathalász támadásoknál a kiberbűnözők a netezők hiszékenységét próbálják kihasználni. Megkereshetnek minket egy ismert, megbízhatónak tartott szolgáltató nevében (bankok, hivatalok, csomagküldő szolgálatok, közösségi média felületek), vagy valamilyen csalit, például pénz nyereményt vagy műszaki cikket kínálva.  Általában a levél arra kér minket, hogy a megadott linkre kattintva adjunk meg különböző bizalmas adatokat magunkról. Mindig figyelmesen ellenőrizzük, hogy az e-mail valóban az adott szolgáltatótól érkezett-e, illetve ellenőrizzük azt is, hogy az üzenetben hivatkozott ügyfélkódunk helyes-e. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a bűnözők igyekeznek kihasználni az aktuális eseményeket, így a koronavírus-járványt is.   • Tippek
  • Hírek