Az Europol felszámolta az Emotet nevű banki trójai vírust

2021.01.28. 06:21 Módosítva: 2021.01.28. 08:04
A modulokból álló program az elmúlt évtized egyik legsikeresebb kártevője volt.

Nemzetközi összefogás eredményeként az illetékes hatóságok megszakították a működését, és átvették az elmúlt évtizedben kibertámadások elkövetésére leggyakrabban használt, Emotet nevű malware, moduláris banki trójai program irányítását – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) szerdán.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a holland, a német, az amerikai, a brit, a francia, a litván, a kanadai és az ukrán hatóságok együttműködésének köszönhetően sikerült átvenni az irányítást az elsősorban a banki szektort célzó, rosszindulatú program felett.

Az összehangolt művelet sikere hatékonyan zavarhatja meg a számítógépes bűnözés elkövetőinek és segítőinek a tevékenységét 

– írták.

Az Emotet banki trójai program olyan moduláris platformmá fejlődött, amivel különböző kibertámadások hajthatók végre. Néhány modul például ellopja az e-mailek hitelesítő adatait, míg mások a böngészőben tárolt felhasználói nevekre és jelszavakra vadásznak, és zsarolóvírusokat is terjeszthetnek. Ez teszi lehetővé a támadók számára a bevételek maximalizálását.

Az Emotet eltér a többi kibertámadástól, ugyanis modularitása mellett a támadás mögött álló bűnözők más csoportok számára is értékesítik a kártevőket. Az elmúlt évtizedben az Emotet volt az egyik legsikeresebb kártevőcsalád.  • Tippek
  • Biztosítás