Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Mégis van vegán vakcina?

2021.01.29. 11:27

Van-e sertésszármazék a vakcinában? Okoz-e nemzőképtelenséget a fiatal férfiaknál? Van-e magasabb kockázata az idősek esetében? – ezekre a kérdésekre fejtegeti a választ a Full Fact cikke. A lap leszögezi: sem a Pfizer–BioNTech, sem az Oxford–AstraZeneca, sem a Moderna oltóanyaga nem tartalmaz sertészselatint.

Ez azért lényeges információ, mert több oltóanyagnál felmerült a kérdés: vajon muszlim, illetve zsidó vallási, valamint vegán szempontból megengedhető-e a vakcina alkalmazása.

A kínai Sinopharm és az ugyancsak kínai Sinovac esetében például már muszlim vallástudósok is vizsgálták az ügyet, mivel ezek az oltóanyagok sertészselatint is tartalmaznak. Egyébként mindkét vakcina esetében – az Egyesült Arab Emírségekben és Indonéziában – eltekintettek ettől a ténytől, és vallási szempontból megengedettnek minősítették az oltóanyagok használatát.

A Full Fact egy folyamatban lévő kutatás vezető tudósára hivatkozva azt is rögzíti, nincs ok azt feltételezni, hogy az oltás rossz hatással lenne a férfiak nemzőképességére. Sőt, valójában épp ellenkezőleg: hozzájárulhat a férfiak termékenységének védelméhez. Ezt azzal indokolja, hogy maga a koronavírus-fertőzés viszont állítólag idézhet elő negatív hatásokat a termékenység tekintetében.

Ami pedig az idősekre vonatkozó kockázatot illeti, az esetleges mellékhatások és egyes negatív hírek ellenére messze kisebb a vakcina beadása okozta kockázat, mint az, amit a fertőzés okoz – írják.