Lukács
1 °C
14 °C

Egyre nagyobb az Atlanti-óceán

2021.01.29. 06:42
2016-ban olasz és brit szeizmológusok 39 szeizmikus mérőeszközt helyeztek el a tengerfenéken, hogy megérték mi történik a kéreg alatt.

Nem számítottak nagyon izgalmas adatokra, de az élet máshogy hozta: mint kiderült az Atlanti-óceán partjai távolodnak egymástól és ez részben ellentmond annak, ahogy a tudomány eddig elképzelte a tektonikai lemezek mozgását.

A Nature-ben megjelent cikk szerint az óceán alatt jóval intenzívebb szeizmikus tevékenységet találtak, mint azt a geológusok korábban feltételezték. 

A kutatás során tudósok a szenzorokat ezer kilométerenként két párhuzamos vonalban helyezték el az Atlanti-óceán mélyén húzódó Közép-Atlanti-hátság nevű tektonikai képződmény mentén.

Szeizmológusok munkában
Szeizmológusok munkában
Fotó: University of Southampton

Itt a két lemez találkozásánál feláramlik a magma - nem tör ki, mint egy vulkán esetében, hanem folyamatosan a felszínre nyomódik. Ilyen jelenség eredménye például Hawaii és Izland szigete.

Az átfedési zóna jóval keskenyebb, mint vártuk. Emiatt úgy tűnik, hogy a kéreg mélyebb rétegeiből tör föl az anyag. Rendellenesen forró, úgy gondoltuk ilyen nem történik a hátságokon 

- mondta Kate Rychert, a Southamton Egyetem szeizmológusa a Gizmodónak.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft