Örüljön a napsütésnek, 80 éve piros hó esett

2021.02.01. 16:11

80 évvel ezelőtt, 1941-ben megtörtént az, amit általában csak feltételes módban szoktunk emlegetni: piros hó esett Magyarországon. 

Az esetről a Pesti Hírlap számolt be másnap, 1941. február 2-án: 

Budapesten és közvetlen környékén – mint a Meteorológiai Intézet közli – szombat délután valószínűleg afrikai eredetű, színes porral vegyes hó hullott. Cegléden és környékén a déli órákban a havazás megszűntével az ég alja vörös szín öltött, mint nyári viharok előtt szokott lenni, majd sötét felhőkből ködszerűen vörös-barna por hullott a friss hóra.

Az eumet.hu oldalán azt írják, hogy a jelenség nem természetfeletti, és néha napjainkban is előfordul.

A legtöbb esetben a magasabb légrétegből kimosódó színes porok okozzák az elszíneződést – írják.

Más esetben viszont (például az észak-amerikai Sziklás-hegységben) a hóhatár felett a már lehullott hó is elszíneződhet. Ez egy algafajtának, a Chlamydomonas nivalisnak köszönhető, amely tavasszal, a hőmérséklet emelkedésekor, illetve a napfény hatására kezd el virágozni és pigmentanyagot termelni. 

A jelenséget egyébként először Arisztotelész írta le, aki „görögdinnyehónak" nevezte azt – bár magyarázatot akkor még nem talált rá. A jelenséget tavaly februárban az Antarktiszon is megfigyelték. 

Előrejelzés 

Keddre virradó éjszaka elsősorban a délnyugati tájakon nagyobb területen képződhet (sűrű) köd, amely napközben csak fokozatosan ritkul, illetve oszlik fel. A keleti országrészben alacsony szintű rétegfelhőzet, párásság lesz jellemző, helyenként köd arrafelé is előfordulhat. A borult, párás, ködös területeken kisebb ónos szitálás alakulhat ki – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.  • Hírek
  • Lakáshitel