Biometrikusan azonosítják a Pornhub feltöltőit

2021.02.05. 11:40
Miután a Mastercard és a Visa felbontotta a szerződést a Pornhubbal, továbbá rengeteg videót töröltek a platformról, a Pornhub egy új rendszert alakított ki a felhasználók ellenőrzése érdekében.

A Pornhub kedden tett közzé egy nyilatkozatot, amelyben további részleteket közölt arról, hogy miként tervezi kezelni a visszaéléseket a platformján, ideértve az emberi moderációs csapat kibővítését, a közelgő átláthatósági jelentést és 

a biometrikus technológia bevezetését a videókat feltöltő felhasználók ellenőrzésére.

Az új bejelentés azután következett be, hogy a platformot decemberben vizsgálták a kiskorúakat ábrázoló szexuális tartalmak ügyében. A Pornhubbal fizetési rendszerét intéző pénzügyi vállalatok, köztük a Visa és a Mastercard, ezeket az vádakat követően határozatlan időre felfüggesztették a Pornhubbal kapcsolatos szolgáltatásaikat, ezzel hatalmas kárt okozva azoknak a szexmunkásoknak, akiknek megélhetése a platformból származik.

Decemberben a Pornhub megtiltotta az összes nem ellenőrzött felhasználónak a webhelyre való feltöltést, és törölte az összes nem ellenőrzött forrásból feltöltött tartalmat – ami a platformon található összes videó több mint 80 százalékát tette ki. A platform az új ellenőrzéseket is felfüggesztette, egészen addig, amíg új módszereket nem dolgoznak ki, illetve az irányelveiket felül nem vizsgálják.

A keddi közlemény szerint az ellenőrzés továbbra is csak a Pornhub Modellprogramjában részt vevő személyekre korlátozódik, és az ellenőrzést a Yoti, a digitális személyazonosságot ellenőrző cég végzi, „egy aktuális fényképes és kormány által jóváhagyott személyazonosító okmány rendelkezésre bocsátásával”.

A Yoti ellenőrzi a személyazonosító okmány érvényességét, és biztonságos biometrikus technológia segítségével egyezteti a felhasználó személyazonosító okmányát a fényképével.

– állítja a Pornhub közleménye.

A transzneműek és fétisesek aggódnak

Az ellenőrizetlen felhasználók kitiltását és a tartalomtisztítást követően a Pornhub további részleteket ígért arról, hogyan fog működni az ellenőrzés az új évben. Az új rendszer egyébként feltűnően aggasztja a fétis- és transznemű „előadókat”, akik attól félnek, hogy a személyazonosság-ellenőrzés kizárhatja őket a platform használatából.

Dylan Thomas, egy transznemű pornószínész beszélt arról a Vice magazin techrovatának, a Motherboardnak, hogy aggódik amiatt, hogy szigorúbb ellenőrzési folyamatok kizárják a már egyébként is marginalizálódott csoportokat, és hogy a Pornhub ezt elkerülheti azzal, hogy konzultál velük, és felveszi őket az új rendszer létrehozásának elősegítésére.

Kedden Thomasnak adott Twitter-válaszában a Yoti elmondta, hogy partneri viszonyban van az Egyesült Királyságban működő transznemű jótékonysági szervezettel, a Sparkle-lel, és ehhez csatolt egy dokumentumot is, amely szerint a partnerség már 2019 óta tart. A dokumentum szerint a szervezetek együttműködnek azon, hogy a személyazonosságok bizonyításának folyamata befogadóbb legyen.

A moderátor is ember

A kibővített rendszer további részei tartalmazzák a moderátorok további működésének részleteit, többek között azt is, hogy „rendszeresen figyelemmel kísérik a platformon belüli keresési kifejezéseket az olyan kifejezések elterjedése miatt, amelyek megpróbálják megkerülni a hatályban lévő biztosítékokat”. A Motherboard vizsgálata 2020-ban megállapította, hogy a Pornhub „furfangosabb” felhasználói kissé módosított keresési kifejezésekkel megkerülhetik a platform moderációs erőfeszítéseit.

Az emberi moderátorokat egyben szigorúbb képzésben is részesítik, továbbá támogatást és terápiát kínálnak nekik.

A tartalommoderátorok további kimerítő képzésen is részt vesznek a potenciálisan illegális anyagok és tesztek azonosítása érdekében. Ha szükséges, speciális támogatáshoz is hozzáférhetnek, beleértve különféle terápiás intézkedéseket is, hogy támogassák őket kritikus munkájukban.

– írja a Pornhub sajtóközleménye.

Az olyan platformokat, mint a Facebook és a YouTube, korábban kritizálták a moderátorokkal kapcsolatos rossz munkaügyi gyakorlat miatt, akiknek egész nap erőszakos vagy szexuális tartalmat kell nézniük. Szeptemberben a YouTube egy korábbi szerződéses tartalommoderátora csoportos keresetet indított a Google ellen, mert a cég nem támogatja azokat a moderátorokat, akiknek napi szinten kell sokkoló, traumatizáló videókat nézni, mivel ez a munkájuk része. Ahogy nemrég írtunk arról is, hogy az írországi Facebook-alkalmazottak is tiltakoztak hasonló témában.

Ez nem mese Pornhubbal

Nyilatkozatában a Pornhub azt is bejelentette, hogy átláthatósági jelentést tesz közzé, amely részletesen bemutatja a tartalom moderálásának eredményeit 2020-tól, beleértve az „Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Országos Központjához” benyújtott jelentések teljes számát, valamint egyéb olyan részleteket, amelyek a platform bizalmát és biztonságát érintik.

Hasonlóan a Facebookhoz, az Instagramhoz, a Twitterhez és más technológiai platformokhoz, a Pornhub is igyekszik teljes mértékben átlátható lenni azon tartalmakkal kapcsolatban, amelyek megjelenhetnek a platformon, és amelyek nem. Ez a jelentés lesz az első a maga nemében a felnőtteknek szánt tartalmi platformok között, amely meghatározza az ipar átláthatóságának és elszámoltathatóságának mércéjét.

– áll a Pornhub közleményében.

A Motherboard megkereste még a Visát és a Mastercardot is, és megkérdezte, hogy a kibővített irányelvek hatással lesznek-e a fizetések felfüggesztésére vonatkozó politikájukra. A Visa elmondta, hogy a Pornhub felfüggesztése addig marad érvényben, amíg be nem fejezi a folyamatban lévő vizsgálatot; a Mastercard pedig nem válaszolt a megkeresésre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport