Egyre normálisabbak vagyunk egymással a neten

2021.02.09. 13:24

Az elmúlt egy évben Magyarország egyike volt azon országoknak, ahol nemzetközi összehasonlításban a legtöbbet javult az online kommunikáció, valamit a neten tanúsított magatartás színvonala – derült ki a Microsoft 32 országra kiterjedő, a kibertér veszélyeit vizsgáló éves felméréséből.

A friss kutatási eredményeket összefoglaló ún Digital Civility Index egész pontosan azt mutatja, hogy a korábbi 77 pontos indexet 73-ra javítottuk. (A felmérésben az alacsonyabb érték jelöli a türelmesebb, biztonságosabb, tiszteletteljesebb interakciókat.) A válaszokból az is kiderült, hogy járványhelyzet hatására vagyunk egymással online egyre toleránsabbak.

A hazai adatok alapján:

  • a javulás 80 százalékban tulajdonítható a tizenéveseknek, akik lényegesen pozitívabban ítélik meg a kibertér kommunikációját, mint a felnőttek.

Az online interakciók minősége Magyarországon az alábbi témákban mutatott a legnagyobb fejlődést az előző évhez képest:

  • hírnév károsítása (8 pontos fejlődés a tavalyi évhez képest)
  • zaklató szexuális jellegű ajánlatok (4 pontos fejlődés)
  • megfélemlítés vagy zaklatás (4 pontos fejlődés)

A pozitív tendencia ellenére nemzetközi összehasonlításban még mindig sereghajtónak számítunk például Oroszország társaságában.

Az évente készülő felmérések mellett a Microsoft 2017-ben indította útjára a Digital Civility Challenge mozgalmat, aminek négy fő ajánlása, hogy kevesebb sérelem érjen bennünket a neten:

1. Fordulj empátiával a társaid felé, az online társas interakciók során légy kedves és tisztelettudó!

2. Tartsd tiszteletben mások véleményét, szemléletmódját és ha nem értesz egyet valakivel, vagy vitás helyzetbe kerülsz, kerüld a személyeskedést és a valaki elleni személyes támadást, gondold át hogyan viselkedsz!

3. Tarts egy kis szünetet, mielőtt olyan embereknek válaszolsz, akikkel nem értesz egyet és ne posztolj vagy küldj semmit,ami másnak sértő lehet, árthat a hírnevüknek, vagy veszélyeztetné a biztonságukat!

4. Állj ki másokért és önmagadért! Támogasd azokat, akik kegyetlenséggel, bántalmazással szembesülnek az online térben, jelents minden olyan tevékenységet, ami veszélyezteti valaki biztonságát, és ments el minden olyan bizonyítékot, ami a nem megfelelő viselkedést igazolja!

Kapcsolódó

Ha nem vigyáz, megzuckerelik a magánéletét

Előbb gondolkodjon, utána kattintson!  • Hírek
  • Lakáshitel