A Facebook törli az oltásellenes bejegyzéseket

GettyImages-467495334
2021.02.10. 06:08
A közösségi platform emellett tilthatja azokat a felhasználókat is, akik oltásellenes összeesküvéseket terjesztenek.

A Facebook még hétfőn közölte, hogy komoly lépéseket fog tenni a hálózaton közzétett oltásellenes, téves információk megfékezése érdekében, különös tekintettel a koronavírusra vonatkozó hamis állításokra – olvashatjuk a Huffposton.

Az azonnal életbe lépő intézkedés például olyan felhasználókat, csoportokat és oldalakat érint, amelyek többek között olyanokat állítanak, hogy:

  • „a Covid–19-et emberi kéz alkotta, illetve valahol gyártották, gyártják”,
  • „a vakcinák nem alkalmasak arra, hogy megállítsák a vírust”,
  • „biztosabb inkább megkapni a vírust, mint beoltatni magunkat”,
  • „a vakcinák veszélyesek, fertőzést vagy autizmust okozhatnak”.

A vakcinaellenes tartalmaknál eleinte csak csökkentették a láthatóságot, de nem törölték azokat, és a posztolókat vagy a terjesztésért felelős személyeket sem tiltották ki.

A Facebook szóvivője azt nyilatkozta a HuffPostnak, hogy a cég nem hozza nyilvánosságra a „végrehajtási küszöbértékeket” (tehát hogy pontosan hány ilyen poszt után mennyire időre függesztik fel vagy tiltják ki örökre a felhasználók fiókját), azért, hogy a „rosszhiszemű felhasználók” ne tudják kijátszani a rendszert.

Várhatóan ez nagyjából hasonló mederben folyik majd, mint más korlátozások vagy tiltások esetében: először csak a posztolást tiltják az algoritmusok, aztán a fiókok függesztik fel napokra, egy vagy több hétre, végül örökre kitiltják a felhasználót Facebookról – egyik lépés előtt sem várható figyelmeztetés.

Átirányítás hiteles forráshoz 

A keresőóriás azt is tervezi, hogy módosítja keresési funkcióját, így aki az oltásokkal kapcsolatos információkra keres rá, azt a „hitelesebb” (vagy a jelenlegi tudományos ismeretek alapján annak tartott) eredmények felé próbálják vezetni. A Facebook tulajdonában lévő Instagramon az oltásellenes posztokat propagáló fiókok várhatóan alacsonyabb rangsorolásra számíthatnak „a következő hetekben” – közölte a cég egy blogbejegyzésében.

Ezek az intézkedések közegészségügyi szervezetek útmutatásain alapulnak. E szervezetek szerint a Covid–19-ről és az oltásokról szélesebb körben elterjedt félretájékoztatás hozzájárul a Covid–19-vakcina iránti gyanakváshoz, amely azonnali és hosszú távú fizikai egészségkárosodást okozhat az egész világon

– nyilatkozta a Facebook szóvivője.

Egyébként ezt az intézkedést állítólag már régóta tervezi a Facebook, és korántsem csak a Covid–19-hez kötődik. Az oltásellenes összeesküvések ugyanis már évek óta tombolnak a Facebookon, sőt Adam Schiff (dél-kaliforniai) képviselő ennek kapcsán

még 2019 februárjában levélben figyelmeztette Mark Zuckerberget.

Bár a közösségi média behemótja megduplázta erőfeszítéseit a Covid–19-járvány közepette, állandóan fel kellett zárkóznia a témában, és sokszor nem tudta érvényesíteni saját szabályait sem.

Októberben a Facebookot megdicsérték a sajtóban, miután betiltotta azokat a reklámokat, „amelyek visszatartják az embereket az oltástól”. Ugyanakkor a közösségi portál továbbra is 

futtatott oltásellenes hirdetéseket,

ráadásul új hirdetéseket is, miután a tilalom hatályba lépett, és csak a sajtó megkeresése után távolította el azokat.

(Borítókép: Mark Zuckerberg. Fotó: David Paul Morris / Bloomberg / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM