Új jogköröket kaphat a Facebook felügyelőbizottsága

2021.02.25. 20:47

Újabb jogkörök kap a Facebook tavaly felállított felügyelőbizottsága (Oversight Board) – írja a Politico

A Facebook „Legfelsőbb Bíróságának” ennek értelmében nagyobb beleszólása lehet majd abba, hogy a még online elérhető tartalmak közül melyeket ítélhetnek ártalmasnak vagy a közösségi médium irányelveit sértőnek. 

Thomas Hughes, a felügyelőbizottság igazgatója szerint az erről szóló tárgyalások még folyamatban vannak. Állítása szerint azonban a Facebook vezetősége jelezte, hogy azt szeretné, ha a bizottságnak nagyobb „hatalma” lenne. 

Jelenleg a Felügyelőbizottság csak azokat a tartalmakat vizsgálhatja felül, amelyeket a moderátorok már korábban elérhetetlenné tették. 

Néhány technikai kérdést azonban még tisztázni kell a lehetséges változást illetően. Például azt, hogy mennyiben sérti az adatvédelmet az, ha olyan tartalomhoz is hozzáfér a felügyelőbizottság, ami még online elérhető. 

A felügyelőbizottság elméletileg a Facebooktól függetlenül működik, működését azonban a gyakorlatban a közösségi médium finanszírozza. Mindemellett eddig a testület eddig az esetek több mint 80 százalékában a Facebook ellen hozta meg döntéseit.   • Hírek
  • Csok