Erotikus jelenetekkel díszített kocsit találtak Pompejiben

2021.02.28. 11:48

Erotikus jelenetekkel is díszített, gyakorlatilag érintetlen ókori diadalkocsit találtak Pompeji ókori romvárosában Olaszországban. A páratlannak mondott leletről szombaton tájékoztatták a nyilvánosságot – adta hírül az MTI.

A négykerekű, vasból megalkotott, de ón- és bronzdekorációkkal díszített, mineralizálódott fa alkatrészeket és más szerves maradványokat is tartalmazó ceremoniális szekeret egy külvárosi villa, a Pompejitől északra fekvő Civita Giuliana területén ásták ki a földből.

A tájékoztatás szerint a kocsit, amelyen egy vagy két személy részére volt hely, ünnepi alkalmakkor használták a helyi elit tagjai, például parádékon vagy körmeneteken, de elképzelhető, hogy ezen szállították új otthonába a menyasszonyt is.

A már sokadik szenzációs leletet produkáló ásatási helyszínhez egyébként illegális kincsvadászok vezették el a régészeket.

A pompeji városfaltól 700 méterre északra fekvő villa néhány éve három ló, köztük egy felszerszámozott állat maradványaival keltett feltűnést, de megtalálták itt egy, a vulkán kitörése elől menekülő uraság és férfi szolgája hamu konzerválta tetemét is.

A szekér úgy maradhatott fenn, hogy a Vezúv 79. évi kitörésekor összeomló kocsiszín fala és teteje megóvta azt a forró hamutól. A lelet túlélte az illegális sírrablók garázdálkodását is, akik alagutat fúrtak ugyan a helyhez, és el is jutottak a méretes kocsihoz, de nem rongálták meg.

Bár hétköznapi használatra, például terményszállításra szánt kocsikat korábban is találtak Pompejiben, ez az első ceremoniális közlekedési eszköz, amely teljes egészében fennmaradt.

Az antik világ megismerése szempontjából rendkívüli felfedezésről van szó

 – állapította meg Massimo Osanna, a Pompeji Régészeti Park leköszönő igazgatója.

A Civita Giuliana villát 2017-ben fedezték fel, amikor a törvénytelen ásatások ellen harcoló hatóságok kincsrablók által fúrt illegális alagutakra bukkantak. Két személy ellen, aki a lelőhely feletti házakban lakik, bírósági eljárás folyik, mert több mint nyolcvanméternyi alagutat fúrtak a régészeti lelőhelyhez.  • Hírek
  • Csok