Így küzd a Twitter az álhírek ellen

2021.03.04. 06:08
Az állítólagos anti-Covid-oltóanyaggal kapcsolatos kamutweeteknél az „öt csapás” szabályt vezette be a Twitter: az ötödik figyelmeztetés után megy a tiltás.

A Twitter letiltja azokat a felhasználókat, akik többször is hamis információkat terjesztenek a Covid–19-oltásokról. A rendszer értelmében a tagok a fiókjukon egy zárat láthatnak majd. Ennek időtartamát az határozza majd meg, hogy hányszor írtak ki félrevezető információkat a Covidról. Ha öt ilyen „csapást” szenvednek el, akkor véglegesen kitiltják a fiókjaikat.

Sokak szerint azok közül, akik aktívan harcolnak a dezinformáció ellen, a kezdeményezés sikere most attól függ, hogy a Twitter mennyire szigorúan érvényesíti ezt a szabályt. Ez a lépés mindenesetre hasonló intézkedés, amelyet a Twitter több riválisa, például a Facebook és az Instagram meghozott. E két platform vezetősége egy hónapja jelentette be saját ígéretét, hogy az ismételt elkövetők számláit le fogják tiltani. A YouTube pedig már működteti saját, háromlépcsős rendszerét, amelyet októberben kiterjesztettek a „szakértői konszenzusnak” ellentmondó, oltásokkal kapcsolatos állításokra.

Címke vagy törlés? Ez itt a kérdés!

A Twitter egyben azt is közölte, hogy megkezdi a címkék felhelyezését olyan tweetekre, amelyek szerintük „félrevezető információkat tartalmazhatnak” a Covid–19-oltásokról. Ezek a posztok azért nem tartoznak abba a kategóriába, amelyekért indokolt lenne az eltávolítás.

Egyelőre a Twitter szabályai és irányelvei nem véglegesek arról, hogy miként fogják meghatározni, hogy milyen intézkedést hozzanak az adott esetben. Viszont arra mindenképpen figyelmeztettek, hogy törölni fogják azokat a bejegyzéseket, amelyek „rosszindulatú erők szándékos összeesküvéseire” hivatkoznak, és amelyek azt állítják, hogy az oltások „szándékosan kárt okozó kísérletek”. Azokat a bejegyzéseket felcímkézi, amelyek „csak” félrevezető információkat tartalmaznak a kezelések biztonságosságáról, vagy amelyek más, hamisnak bizonyított állításokat tesznek a káros hatásokról.

Azok a bejegyzések, amelyek megkérdőjelezik az oltás hatékonyságát, de nem mutatják be tévesen a kutatási eredményeket, nem kerülnek eltávolításra és címkézésre sem – teszi még hozzá az útmutató.

Az öt csapás rendszere kissé bonyolultabb, mint amilyennek hangzik, mivel a különböző szabályzatszegések eltérő büntetéseket vonnak maguk után:

  • a címkével ellátott és károsnak ítélt tweetek egy csapást eredményeznek,
  • a törölt tweetek két csapást kapnak,
  • két és három csapás, amelyek mind 12 órás felfüggesztést eredményeznek,
  • a négy csapás egy hétig tartó eltiltáshoz vezet,
  • legalább öt csapás (vagy néha ennél több) vezethet a végleges eltiltáshoz.

Egy blogban a Twitter hozzátette, hogy több mint 8400 tweetet távolított el a Covid–19 korábbi szabályainak megszegése miatt.

„Ez a minimumnál is kevesebb”

Ugyanakkor egy brit civil szervezet szerint az amerikai cég „a minimumnál is kevesebbet tett” az oltásellenes posztok megszüntetése érdekében.

Az „anti-vaxx” mozgalom kisszámú, de nagyon aktív és jól, forrásokkal ellátott fiókokkal rendelkezik, amelyek ipari szinten nyomják a dezinformációt. E fiókok többsége még mindig fent van, és tweetel

– állítja Imran Ahmed, a Digitális Gyűlölet Elleni Küzdelem szervezet vezérigazgatója, hozzátéve, hogy amikor a téves információkat a saját jelentési eszközeikkel jelentik a Twitter, akkor „tudják, hogy a gyakorlatban mennyire keveset tesznek a fake news tényleges visszaszorításáért”.

„Tavaly tucatnyi olyan bejegyzésről számoltunk be, amely covidos félretájékoztatást tartalmazott, és a 20 félretájékoztató posztból kevesebb mint egynél volt tényleges intézkedés ellenük” – tette még hozzá Ahmed.  • Hírek
  • Bankszámla