Jelentősen visszavetheti a járványt a tömeges gyorsteszt

2021.03.25. 17:16

Komoly lassulást eredményezhet a koronavírus terjedésében, ha gyorstesztekkel szűrik tömegesen az embereket – idézi a HVG szlovák tudósok kutatási eredményeit, amit a rangos Science tudományos folyóiratban publikáltak a napokban.

A kutatás (eredeti nyelven itt elérhető) legfontosabb eredménye, hogy bár az antigéntesztek egyéni szinten nem hoznak olyan megbízható eredményt, mint például a laboratóriumi vizsgálaton alapuló PCR-tesztek tömeges tesztelésnél, statisztikai szinten ez már elhanyagolható pontatlanságot jelent.

Az antigéntesztek mellett szól, hogy jó áron hozzájuk lehet jutni és könnyen lehet velük rövid időn belül többször is tesztelni egy-egy embert.

A HVG cikke a tudományos kutatás alapján emlékeztet, hogy az Egyesült Királyságban Liverpoolban is kísérleteztek tömeges szűréssel, 2021 elején a város 40 százalékát vizsgálták meg így. Bár a módszerrel több ezer olyan fertőzöttet találtak, akikről más módon nem derült volna ki, hogy érintettek, a járványügyi számokban nem mutatkozott meg a szűrés hatása.

Van azonban ellenpélda is: Szlovákia lakosságának lakosságának 80 százalékát szűrték már. A kutatók az eredményeket vizsgálva matematikai modellekkel igyekeztek elkülöníteni a tesztelés hatását a többi járványügyi intézkedésétől. Az eredmény pedig az lett, hogy

70 százalékkal csökkenthette a szűrés a koronavírus elterjedtségét.

Azt már az Index írta meg, hogy Szlovákia 35 millió nazális antigéntesztet rendelt öntesztelésre. Marek Krajčí egészségügyi miniszter is a kedvező árat emelte ki,

  • a Siemens tesztjének darabja 3,50 euróba került
  • az SD Biosensoré 3,70 euró volt.


  • Hírek
  • Bankszámla