Párizsban beperelték a Facebookot

GettyImages-1130241387
2021.03.27. 06:05
A „Riporterek Határok Nélkül” szervezet Franciaországban pert indított a Facebook ellen, azzal vádolva a platformot, hogy a saját feltételeit megsértve nem nyújtott „biztonságos” környezetet a felhasználók számára.

Az újságírók érdekképviseleti csoportja, amely más országokban is hasonló perek indítását fontolgatja, kijelentette, hogy a francia fogyasztói törvény különösen jól illeszkedik ehhez a problémához. 

A fogyasztók megtévesztése a francia törvények szerint jogellenes,

és a társaságokat éves árbevételük 10 százalékáig terjedő pénzbírsággal sújtják, ha szabálysértést fedeznek fel.

Dezinformáció és fenyegetés

Az ügyészekkel hétfőn Párizsban benyújtott kereset azt állítja, hogy a Facebook (FB) „megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot” folytatott azzal, hogy lehetővé tette a dezinformáció és a fenyegetések felvirágzását annak ellenére, hogy azt ígérte a felhasználóknak, hogy

kellő szakmai gondossággal fog eljárni egy biztonságos és hibamentes környezet létrehozására.

A párizsi székhellyel rendelkező és az RSF, a Reporters Sans Frontiers (Riporterek Határok Nélkül) francia szavak kezdőbetűi által is ismert csoport közleményében kijelentette, hogy a Facebook feltételeiben tett ígéretek „nagyrészt félelmetesek”, és a Facebook működése megfelel „a gyűlöletbeszéd és a hamis információk széles körű terjesztése” francia törvénypasszus által szankcionált bűncselekménynek.

Állításainak alátámasztására a Riporterek Határok Nélkül volt Facebook-alkalmazottak nyilatkozatait idézi két hosszadalmas jelentésben. Ezek részletezik

  • a gyűlöletbeszédet;
  • a francia újságírók elleni fenyegetéseket;
  • a tényellenőrző szervezetek munkáját;
  • továbbá a platformon terjesztett dezinformációs példákat.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet részéről azt is hozzátették, hogy remélik, az ügyészség vizsgálatot indít a Facebook ellen. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy azt akarják, hogy a Facebook teljesítse vállalásait.

Arra számítunk, hogy a Facebook hatékonyan tiszteletben tartja a fogyasztóival szemben tett kötelezettségvállalásait ahelyett, hogy csak úgy tenne, mintha ezeket megvalósítaná

– nyilatkozta a csoport.

A Facebook kedden még nem válaszolt az üggyel kapcsolatos megkeresésekre.

Sok mindent próbáltak, semmi sem működött

A Facebook különféle módon próbálta kezelni a dezinformációt, kezdve a hamis állítások címkézésétől azok láthatóságának csökkentéséig a felhasználók hírcsatornáiban. De a probléma továbbra is fennáll. Az Egyesült Államokban Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója csütörtökön fog szembesülni a törvényhozók kérdéseivel a közösségi média dezinformációjának szerepéről az amerikai Capitolium ez év eleji elfoglalása kapcsán.

A Facebook emellett számos nagyobb országban konfliktusba is került a helyi médiaiparral a hírek felhasználásával járó ellenszolgáltatás miatt. A cég az év elején egy rövid időre betiltotta a hírtartalmakat Ausztráliában, amikor a törvényhozók egy olyan médiakódex bevezetésébe fogtak, amely arra kényszeríti az olyan közösségi platformokat, mint a Google és a Facebook, hogy fizessenek a kiadóknak a platformjaikon megosztott hírekért. A Facebook azóta az ország több nagy kiadójával is megegyezett.

(Borítókép: Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM