Elindult a Szúnyogmonitor

2021.04.01. 13:52

Szúnyogmonitor néven új weboldalt hoztak létre az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont kutatóinak közreműködésével, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését − tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-t.

A közösségi tudomány jegyében létrehozott weboldal április 1-jén kezdte meg működését.

A klímaváltozás és a globális kereskedelem fokozódása következtében az elmúlt évtizedekben számos inváziós faj került Európába, így az országba is. Ezek egyik káros hatása, hogy különböző betegségek kórokozóit terjeszthetik, ezáltal egészségügyi fenyegetettséget jelentenek − írják a közleményben, hozzátéve: Magyarországon összesen 50 őshonos csípőszúnyogfaj él, de az elmúlt tíz év alatt három új inváziós faj is érkezett, amelyek potenciálisan számos, emberre és háziállatra veszélyes betegség kórokozóit terjeszthetik.

Az esetleges járványok megelőzésének első lépése, hogy a kutatók megismerjék, hogy az inváziós csípőszúnyogfajok az ország mely területein találhatók meg, milyen módon terjednek, mikor jelennek meg, továbbá hogy hordozzák-e a különböző betegségek kórokozóit. A közlemény szerint a kutatók az inváziós fajok elterjedését feltérképező munka hatékonyságának növelése érdekében kérik a lakosság segítségét.  • Tippek
  • Biztosítás