Ezúttal a LinkedIntől vették el félmilliárd fiók adatait

GettyImages-474778643
2021.04.09. 20:38
A LinkedIn szerint az összegyűjtött adatok nyilvános információk voltak, ők mossák kezeiket.

Még fel sem ocsúdtunk megdöbbenésünkből, hogy 533 millió Facebook-fiók személyes adatait szabadon hozzáférhetővé tették az interneten. De most egy másik, hatalmas mennyiségű adatot érintő szivárogtatási botrány rázta meg az internetet, ebbe ezúttal a LinkedInről közzétett adatok tartoznak bele – erősítette meg a Microsoft tulajdonában lévő közösségi hálózat. És a szivárgás potenciális kiterjedése hatalmas: egy hackerfórumon az adatokat értékesítő magánszemély azt állítja, hogy 500 millió LinkedIn-profilból „kaparták ki” (illetve scrape-elték, angol kifejezéssel) az adatokat – írja a CyberNews.

Az eladó profilok állítólagos kétmilliós mintájában látható volt 

a LinkedIn-tagok teljes neve, e-mail címe, telefonszáma, neme és „egyéb információk is”

– részletezte a CyberNews. A LinkedIn szerint azonban az adatok egyszerre sok helyről tartalmaznak információkat, és nem mindet a szakmai hálózati oldalról szedték le.

Megvizsgáltuk a LinkedIn állítólagos állományát, amelyet eladásra tettek közzé, és megállapítottuk, hogy valójában számos webhely és vállalat adatainak összesítése

– olvasható a LinkedIn közleményében.

A vállalat egyben azt is állítja, hogy „a LinkedIn privát tagfiók adatait nem szedték le” – ami talán azt jelenti, hogy a lekapart adatok csak olyan információkat tartalmaznak, amelyeket egy adott személy nyilvános oldalán látni. A cég egyben ragaszkodik ahhoz, hogy ez „nem LinkedIn-adatszivárgás volt”, ami technikailag igaz lenne, ha az adatokat tényleg „scrape-elték”, és nem a LinkedIn rendszereibe behatoló hackerek szedték ki. Mindez viszont valószínűleg 

nem vigasztalja azokat a felhasználókat,

akiknek az adatait most éppen értékesítik az interneten.

A LinkedIn még nem árulta el, hogy értesíti-e azokat a felhasználókat, akiknek az adatai benne voltak a közzétett adatkészletben. A Facebook egyébként a nemrég kiszivárgott hasonló ügye kapcsán kerek perec közölte, hogy nem fogja tájékoztatni a felhasználókat, akiket a kiszivárogtatás érintett. Ha szeretné ellenőrizni, hogy az e-mail-címe vagy a telefonszáma része volt-e a Facebook adatszivárgásának, arről itt olvashat útmutatást.

Olaszország adatvédelmi felügyelete vizsgálatot indított a LinkedIn ellen – erősítette meg a Bloomberg.

(Borítókép: Brent Lewin / Bloomberg / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM