Gizella
9 °C
14 °C

Archívumba kerülnek Trump régi tweetjei

2021.04.11. 06:02
Donald Trump volt amerikai elnök bejegyzéseit ugyan megőrzik digitálisan az utókor számára, de valószínű, hogy soha többé nem jelennek meg a Twitteren.

A még Franklin Delano Roosevelt, volt amerikai elnök által 1934-ben alapított Nemzeti Irattár- és Nyilvántartási Hivatal (NARA) egy olyan hivatalos online archívum létrehozásán dolgozik, amely majd Trump tweetjeit tartalmazza. A Twitter viszont azt nyilatkozta, hogy a saját platformján ezek már nem lesznek elérhetők, mint más felhasználók esetében. Ennek oka az, hogy a volt amerikai elnököt a Capitolium elleni januári támadásokat követően véglegesen kitiltották innen.

A Politico írásában jelent meg, hogy a Twitter megerősítette ezt a döntést:

Csapatunk a NARA-val együtt dolgozik a @realDonaldTrump tweetjeinek megőrzésében, ahogy ez minden kormányváltásnál szokásos, és ahogyan korábban is tettük. Tekintettel arra, hogy a @realDonaldTrump felhasználót végleg felfüggesztettük, a fiók tartalma nem jelenik meg a Twitteren, mint korábban, vagy ahogy az archivált adminisztrációs fiókok esetében van jelenleg, függetlenül attól, hogy a NARA hogyan dönt a megőrzött adatok megjelenítéséről.

Csak olyan adminisztrációs fiókokat lehet archiválni a platformon, amelyek nem sértették a Twitter szabályait, tették még hozzá.

Az Egyesült Államok vezető politikusainak és tisztviselőinek tweetjeit hagyományosan az archiválótestület veszi át, hogy történelmi nyilvántartásként megőrizze őket, amikor hivatalukat elhagyják.

Így például Kayleigh McEnany, Trump elnök volt sajtótitkára visszatért a magánfiókjához, amikor elhagyta az adminisztrációt, de az ott töltött ideje alatt a tweetjei a Twitteren maradtak, ezzel az üzenettel együtt:

Ez a Trump kormányzatifiók-archívum, amelyet az Országos Levéltár és Nyilvántartási Iroda kezel.

Amikor az Obama-adminisztráció alatt kidolgozták a közösségi média bejegyzéseinek megőrzésére vonatkozó rendszert, akkor abban deklarálták, hogy „ahol csak lehetséges”, ezeknek anyagoknak továbbra is hozzáférhetőnek kell lenniük azokon a platformokon, ahol létrehozták őket.

Az Obama volt elnök és tisztviselői által közzétett közösségimédia-bejegyzéseket egyébként egy önálló, kereshető weboldal őrzi. 

Trump visszavág

Az elnököt azt követően tiltották ki a Twitterről, hogy olyan bejegyzéseket tett közzé, amelyekről úgy vélték, hogy sérti a Twitter erőszakra való felbujtásra vonatkozó szabályait. Trump szinte naponta tweetelt az elnöksége alatt, így közvetlenül kommunikált közel 90 millió követőjével.

Azóta azt mondta, hogy a közösségimédia-visszatérését tervezi „saját platformjával”. Tanácsadója, Jason Miller szerint a pár hónap múlva induló oldal „lesz a legnagyobb durranás a közösségi médiában”.

Trump elnököt a Facebookról is kitiltották a washingtoni zavargások után. A közösségi hálózat független felügyeleti bizottsága jelenleg azt fontolgatja, hogy visszaengedje-e.